Chemical Analysis and Isolation of Antibacterial Compound from Ulmus Species (II) : Isolation and Chemical Structure of Antibacterial Compound

느릅나무 근피의 화학조성분 및 항균성 물질(II) : 항균성 물질의 단리 및 화학구조

  • 김창순 (경북대학교 임산공학과) ;
  • 이중명 (경북대학교 임산공학과) ;
  • 최장옥 (경북산림환경연구소) ;
  • 박성배 (경북대학교 임산공학과) ;
  • 엄태진 (경북대학교 임산공학과)
  • Received : 2002.03.13
  • Accepted : 2002.05.30
  • Published : 2003.02.26

Abstract

The methanol extractives from root bark of Ulmus davidiana var japonica nakai were fractionated with n-hexane, ethyl ether, ethyl acetate and waster, the water soluble fraction was also fractionated with silicagel column chromatograhy. The chemical structure of purifided compounds were identified with UV, IR, 1H-NMR and 13C-NMR spectra and the antibacterial activities also were investigated. Two different antibacterial compounds (compound A and B) were fractionated with silicagel chromatography and TLC. Compounds B was identified as a catechin rahmnoside. The both of compounds had antibacterial activity on Staphylococcus aureus and Salmonella typhimurium.

느릅나무 근피의 메탄올 추출물을 분획하여 항균성을 측정한 결과 항균력이 가장 우수한 수용성 분획을 silicagel column chromatograpy 및 TLC에 의해 분리·정제한 다음 정제 화합물을 UV, IR, 1H-NMR, 13C-NMR를 사용하여 구조를 동정하고 그 화합물의 항균력을 검정하였다. 수용성 분획물로부터 두 종류의 정제 화합물을 단리하였다. 기기분석 결과, 화합물 B는 Catechin rhamnoside로 확인되었다. 단리된 정제화합물은 Staphylococcus aureus 및 Salmonella typhimurium에 대하여 항균활성을 나타내었다.

Keywords