Feeding Effects of the High Pressure Boiled Extract(HPBE) of the Ogol Chicken on Weight Gain and Serum Lipid Composition of Rat

오골계 증탕액의 급여가 Rat의 증체 및 혈중 지질의 미치는 영향

  • 채현석 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
  • 유영모 (농촌진흥청 축산기술연구) ;
  • 안종남 (농촌진흥청 축산기술연구) ;
  • 조수현 (농촌진흥청 축산기술연구) ;
  • 상병돈 (농촌진흥청 축산기술연구) ;
  • 김용곤 (농촌진흥청 축산기술연구) ;
  • 이종문 (농촌진흥청 축산기술연구) ;
  • 윤상기 (농촌진흥청 축산기술연구) ;
  • 최양일 (충북대학교 축산학과)
  • Published : 2003.06.01

Abstract

This study was conducted to investigate feeding effects of the high pressure boiled extract(HPBE) of the Ogol chicken on weight gain and serum lipid composition of rat. Rats(S.D,♂) were fed with normal feed(T$_1$), normal feed + herb HPBE(T$_2$), normal feed + Ogol chicken HPBE(T$_3$), normal feed + mixture of cross­bred Ogol chicken HPBE hydrolyzed with Flavourzyme 0.1% for 35 days. During experimental period, the effects of the treatments on growth performance, plasma triglyceride(TG) and cholesterol were determined. The effects of feeding HPBE on growth performance and serum triglyceride levels in rat. After a 6 day treatment, body weights were 39.96g, 44.56g, 43.34g, and 45.99g for T$_1$, T$_2$, T$_3$ and T$_4$ groups respectively. The growth rates of T$_2$ and T$_4$ groups were significantly(P<0.05) higher than T$_1$ group, but the differences were not observed after 18 days of feeding period. Triglyceride contents were 62.89${\pm}$6.24mg/dl, 55.70${\pm}$6.76mg/dl, 43.60${\pm}$4.68mg/dl and 45.00${\pm}$3.75mg/dl for T$_1$, T$_2$, T$_3$ and T$_4$ groups respectively, where T$_1$ group was significantly (P<0.05) higher than T$_3$ and T$_4$ groups. In serum total cholesterol contents, there was no significant difference among the groups. GOT(glutamic oxaloacetic transaminase) and GPT(glutamic pyruvic transaminase) also showed similar levels among the treatments.

본 연구는 rat(S.D,♂)에 기초사료로 시판사료를 대조구(T$_1$)에 급여하였으며, 한약증탕액(T$_2$), 오골계증탕액(T$_3$), 오골계교잡종육에 Flavourzyme을 0.1% 첨가하여 가수분해시킨 후 한약제와 혼합하여 증탕시킨 증탕액(T$_4$)을 35일간 경구 투여한 후 증체와 혈청 중 지질 및 GOT, GPT 변화에 미치는 영향을 조사하였으며 그 결과는 다음과 같았다. Rat에 증탕액을 급여한 후 0∼6 일 동안의 증체량은 대조구(T$_1$)가 39.96g, 한약증 탕액(T$_2$) 44.56g, 오골계증탕액(T$_3$) 43.34g, 오골계교잡종을 Flavourzyme으로 가수분해하여 제조한 증탕액 (T$_4$) 은 45.99g 으로 T$_2$와 T$_4$구는 T$_1$구의 증체량에 비하여 유의적으로 증가하였으며 (P<0.05), 이러한 경향은 시험개시 18일까지 지속되었지만 그 이후에는 급여사료에 따른 차이가 없었다. 흰쥐의 혈청의 triglyceride의 함량은 T$_1$ 구가 62.89mg/dl 였으며, T$_2$ 구는 55.70mg/dl, T$_3$ 구는 43.60mg/dl, T$_4$ 구는 45.00mg/dl로 T$_3$구와 T$_4$구는 T$_1$구간에 유의적인 차이를 보였다. P<0.05). Total cholesterol 함량은 T$_1$구는 76.73mg/dl 이었으며, T$_2$ 구는 72.60mg/dl, T$_3$구는 78.50mg/dl, T$_4$구는 75.45mg/dl이었다. 처리간에 유의차가 없었다(P<0.05). GOT 와 GPT 활성은 처리에 따라 유의적인 차이를 나타내지 않았다(P<0.05).

Keywords

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