탄화물이 토양미생물 및 고추 생육에 미치는 영향

Effect of Wood Charcoal and Pyroligneous Acid on Soil Microbiology and Growth of Red Pepper

  • 발행 : 2003.12.01

초록

목재의 탄화과정 산물인 목탄과 목초액의 농업적 이용의 일환으로 고추 생육 및 토양미생물에 미치는 영향을 조사하였다. 목탄과 목초액을 토양에 처리할 경우 토양을 중성으로 개량하는데 효과적이고 토양의 이화학적성질이 유용 미생물이 생육하기에 적합한 환경조건으로 변화되어 토양내 유용미생물의 밀도 증가로 나타났다. 고추의 생육에 있어서도 탄화물 처리로 고추모의 길이, 직경생장 및 고추 결과 수가 증가되었다. 특히 결과 수에서는 목탄 1kg, 목초액 1000배액 및 세균처리에 의하여 대조구보다 약 50% 정도의 증수 효과를 나타냈다. 고추모의 길이 및 줄기직경 증가는 노지에서 여러 가지 환경 변화 요인에 대한 저항성을 갖게 하여 최종 수확량의 증대로 나타날 것으로 사료된다. 고추 탄저병균에 대한 길항성 실험에서는 목초액 농도 2배, 10배에서는 곰팡이가 사멸되었고, 100배, 1000배 희석농도에서는 대조구보다 성장 속도가 둔화되었다.

As a part of agricultural utilization of charcoal and pyroligneous acid, the effect of wood carbonization products on the growth of red pepper and soil microorganisms was investigated. The treatment of charcoal and pyroligneous acid provided good growth conditions to microorganisms through neutralizing soil acidity and improving the physicochemical properties of soil. Therefore the density of useful microorganism in the soil has been increased. In the growth of red pepper, the length, diameter, and the fruit numbers of red pepper have been increased by treating with wood carbonization products. It was especially shown that yield has increased about 50% in the fruit number, by treating charcoal 1kg, 1000 time-diluted solution of pyroligneous acid and bacteria, compared with the control. It was estimated that increasing the length of seedling and the diameter of red pepper stem contributed to the resistance against the prerequisites of various environmental changes in open field. Therefore, the final yield would be increased. In the antagonism experiment of red pepper mold (Colletotrichum gloeosporioides), the mold became extinct in the 2- and 10-time diluted solution of pyroligneous acid, compared with the control. On the other hand, their growth speed was delayed in the 100- and 1000 time-diluted solution.

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