The Effects of Dietary Herbal Plant Mixture on Growth Performance, Nutrient Digestibility, Serological Changes and Carcass Characteristics in Finishing Pigs

비육돈에 있어서 생약제 혼합물의 급여가 성장율, 영양소 소화율, 혈청학적 변화 및 도체특성에 미치는 영향

  • 권오석 (단국대학교 생명자원과학부 동물자원과학전공) ;
  • 김인호 (단국대학교 생명자원과학부 동물자원과학전) ;
  • 김지훈 ((주)애그리브랜드 퓨리나코리아) ;
  • 홍종욱 (단국대학교 생명자원과학부 동물자원과학전) ;
  • 민병준 (단국대학교 생명자원과학부 동물자원과학전) ;
  • 이원백 (단국대학교 생명자원과학부 동물자원과학전공) ;
  • 손경승 (단국대학교 생명자원과학부 동물자원과학전공)
  • Published : 2003.12.01

Abstract

This study was conducted to evaluate the effects of dietary herbal extracts mixture on the growth rate. carcass traits and serological changes in finishing pigs. For the Exp 1, eighty Duroc(Yorkshir(Landrace pigs(81.58$\pm$3.20kg average initial body weight) were used in a 45 day experiment. Dietary treatments included 1) NC(negative control; antibiotics-free diet), 2) PC(positive control; NC diet added 0.1% of chlortetracycline), 3) NCM(NC diet added 0.1% of herbal plant mixture) and 4) PCM(PC diet added 0.1% of herbal plant mixture). Through the entire experimental period, ADG of pigs fed NCM and PCM diets was greater(P<0.08) than that of pigs fed NC diet. There was interaction of ADG(P<0.01) in pigs fed NC diet with herbal plant mixture compared to pigs fed PC diet with herbal plant mixture. ADFI and G/F tended to increase in PC and NCM treatments. However, there were not significantly differences among the treatments. Total protein of serum was improved by supplementation of the herbal plant mixture in NC diet(P<0.04). For the Exp 2. one hundred Duroc(Yorkshir(Landrace pigs(77.36$\pm$2.01kg average initial body weight) were used in a 28 day experiment. Dietary treatments included 1) NC(negative control; antibiotics-free diet), 2) PC(positive control; NC diet added 0.1% of chlortetracycline), 3) PM0.1(NC diet added 0.1% of herbal plant mixture) and 4) PM0.2(NC diet added 0.2% of herbal plant mixture). Through the entire experimental period, ADG tended to increase in PC treatment. However, there was not significantly difference among the treatments. Carcass weight in NC was higher than other treatments(P<0.06). Backfat thickness was higher in pigs fed PC than other treatments. However, there was not significantly difference among the treatments. A grade appearances of carcass tended to increase in pigs fed PM(P<0.09). In conclusion, the results of the experiments suggest that pigs fed PM could be a beneficial growth performance and serogical immunity for finishing pigs.

본 연구는 지황, 천궁, 감초, 오미자, 차전자, 산약, 둥글레, 당귀 그리고 황백 등을 배합한 복합생약제제의 비육돈 사료내 첨가가 성장율과 도체특성에 미치는 영향을 조사하기 위해 실시하였다. 시험 1은 개시시 체중 81.58±3.20㎏의 3원교잡종[(Duroc×Yorkshire)×Landrace]비육돈 80두를 공시하여 45일간 사양시험을 실시하였다. 시험설계는 옥수수-대두박 위주의 사료인 1) NC(negative control; antibiotics-free diet), 2) PC(positive control; NC diet added 0.1% of chlortetracycline), 3) NCM(NC diet added 0.1% of herbal plant mixture) 그리고 4) PCM(PC diet added 0.1% of herbal plant mixture)의 4개의 처리구로 하여 처리당 5반복, 반복당 4두씩 완전임의 배치하였다. 시험 1에서는 사양기간동안 일당증체량에서는 대조구에 비해 생약제 첨가구인 HPM과 PHMP 처리구가 높았으며(P<0.08), 무항생제 처리구(NC)에 생약제를 첨가하므로서 체중의 증가 효과를 보였다. (P<0.01). 사료섭취량과 사료효율에 있어서는 PC처리구와 NCM처리구에서 증가를 보였으나 처리구간의 유의적인 차이는 없었다. Total protein에서는 항생제가 없는 대조구에 생약제를 첨가하므로서 증가 효과가 있었다(P<0.04). 시험 2는 개시시 체중 77.36±2.0l㎏의 3원교잡종[(Duroc×Yorkshire)×Landrace] 비육돈 100두를 공시하여 28일간 사양시험을 실시하였다. 시험설계는 옥수수-대두박 위주의 사료인 1) NC(negative control; antibiotics-free diet), 2) PC(positive control; NC diet added 0.1% of chlortetracycline), 3) PM0.1(NC diet added 0.1% of herbal plant mixture) 그리고 4) PM 0.2(NC diet added 0.2% of herbal plant mixture)의 4개의 처리구로 하여 처리당 5반복, 반복당 5두씩 완전임의 배치하였다. 시험 2에서는 사양기간동안 PM0.1 처리구가 다른 처리구들보다 증체량이 증가 되었으나 유의적인 차이는 보이지 않았다. 도체중에서는 대조구가 다른 처리구와 비교하여 높게 평가되었다(P<0.06). 등지방 두께에서는 PC처리구가 다른 처리구보다 높았지만 유의적인 차이는 보이지 않았다. 하지만 도체 등급에서는 생약제를 첨가한 처리구가 대조구 보다 A등급율이 높게 나타났다(P<0.04). 이상의 결과로 종합하여 볼 때 비육돈 사료내 생약제의 첨가는 성장율이나 혈액 내 면역글로불린에 좋은 영향을 미치는 것으로 보인다.

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