Abstract
The diet food used in this test was composed of the total 16 kinds, such as refined water, herb extract, pomegranate extract, polydextrose and isomalto-oligosaccharide etc. Edible fiber as a major component in dietary food was contained to 2.60%(w/w) level. But the calorie was 104.57kca1/100g, contrast of control domestic saengshick product was 368.06kca1. As a result, calorie of dietary food sample was very low level. Vitamin and mineral as a minor component were determined 5, 6 kinds, respectively. On the other hand, dietary effect of body weight loss was determined about 14%(w/w) at animal test result used for rats during 4 weeks. The reason of dietary effect could confirmed from change of plasma neutral lipids, total cholesterol and HDL-cholesterol concentration. Increasing ratio of these in the general diet and dietary diet feeding groups during 4 weeks were 10.55, 6.90, 9.82% and 6.11, 3.85, 6.11%, respectively. from these results, decrease reason of body weight could confirmed the relative relationship with plasma lipids and cholesterol concentration. But plasma plasma glucose and insulin concentration have not positive relativity.
본 다이어트 식품의 원재료 배합비율은 정제수를 포함하여 총 16종의 원료를 이용하였으며, 허브를 비롯한 한약재 추출물로 이루어진 허브추출물을 비롯하여 석류추출물, 폴리덱스트로스, 이소말토올리고당이 주원료였다. 다이어트 식품에서 가장 중요한 성분 중의 하나인 식이섬유 함량은 2.60%로 법적 규격기준 2.50%를 상회하는 수준이었다. 그러나 칼로리는 100g당 104.57kca1로 비교군으로 분석한 시중 생식제품의 368.06kcal에 비하여 월등히 낮게 나타나 우수한 것으로 판정되었다. 미량성분인 비타민, 무기질은 분석 결과 각각 5종, 6종을 검출할 수 있었다. 한편, 흰쥐를 이용한 동물실험 결과 일반사료와 본 연구에서 제조한 다이어트 사료를 4주간 동량 식이로 제공하며 1주일 단위로 체중을 측정한 결과 4주 후 약 14%의 다이어트 효과를 확인할 수 있었다. 이와 같은 결과는 실험동물의 혈중 중성지질, 총 콜레스테롤 및 HDL-콜레스테롤 농도 측정 결과에서 그 원인파악이 가능하였다. 즉, 4주간 일반사료를 식이로 제공한 실험군에서는 각각 10.55, 6.90, 9.82%의 농도 증가를 나타낸 반면, 다이어트 사료 식이군에서는 각각 6.11, 3.85, 6.11%증가에 그쳤다. 이러한 결과로 볼 때, 체중증가율이 감소한 근본적인 원인이 이 체지방 및 콜레스테롤 농도변화와 밀접한 상관관계가 있음을 확인할 수 있었다. 그러나 혈중 포도당 및 인슐린 농도 변화를 측정한 결과 혈중 포도당 농도는 두 실험군에서 4주후 각각 4.03, 2.88% 증가하여 차이를 나타내었지만 인슐린 농도는 증감현상에서 뚜렷한 상관관계를 입증하기 어려운 수준으로 변화하여 지표로 활용하기에는 무리가 있었다.