A Study on Sungkyunkwan(成均館) dining room and dietary culture described in Banjungjabyoung

조선시대 성균관 유생의 식생활에 대한 고찰 ${\ulcorner}반중잡영(泮中雜詠){\lrcorner}$을 중심으로-

  • 차진아 (전주대학교 문화관광학부 전통음식문화전공) ;
  • 한복진 (전주대학교 문화관광학부 전통음식문화전공)
  • Published : 2003.12.01

Abstract

Sungkyunkwan was the highest national education institute of confucianism in the Chosun dynasty. from the historical view of foodservice in Korea, Sungkyunkwan dining room(進士食堂) might be the oldest systematized school foodservice and it was thought that the Korean word of dining room(食堂) was originated from this. The Sungkyunkwan dining room was built in the period of King Tae-jong(太宗) in 1413 and developed during 500 years through the Chosun dynasty. The dining room was not only an eating place but also providing the specific food culture of students. About 200 students studied in Sungkyunkwan and they lived together, and the government of the dynasty made many rules and by-laws to regulate them. Wonjeom(圓點) regulation was one of them. Wonjeom(圓點) was recorded in the register of attendance(到記) in the dining room and the students could obtain 1 point if they attended at the dining room in the morning and the evening in one day. If the students did not obtain the certain points of Wonjeom, they were not qualified for the national examination(大科). And there were so many eating customs and self-regulations in the dining room they were referred in many literatures, such as ${\ulcorner}$the true records of the Chosun dynasty(朝鮮王朝實錄)${\lrcorner}$, ${\ulcorner}$Taehak-Ji(太學志)${\lrcorner}$ and ${\ulcorner}$Banjungiabyoung${\lrcorner}$. In this study, poems in $\boxDr$Banjungjabyoung$\boxUl$, about the Sungkyunkwan dining room and the eating customs such as the eating etiquettes, the daily 8 menu items, the special menus and the special day food, and the bestowal foods of King were reviewed.

Keywords

References

  1. 조선왕조행정사(근세편) 김운태
  2. 대동문화연구 v.7 이조후기에 있어서 성균관의 변천과 개혁 김윤곤
  3. 건국대학교 행정대학원 연구논총 v.3 성균관의 일과소고 김재득
  4. 태학지 영인본 민종현
  5. 한국학연구 v.3 no.1 15세기 성균관의 기능연구 서신석
  6. 선조실록 v.151 선조35년 6월 更子
  7. CD-ROM 국역본 조선왕조실록 세종대왕기념사업회;민족문화추진회(국역)
  8. 세종실록 v.2 세종 즉위년 12월 戊子
  9. 명지사학회 v.3 조선전기 성균관 교육운영의 제도사적 연구 -학생정원과 수학년한을 중심으로 - 신천식
  10. 성균관 양현 재정 연구 안상원
  11. 무명자집(반중잡영) 윤기
  12. 완역 반중잡영, 조선조 성균관의 교원과 태학생의 생활 이민홍(역주)
  13. 교육문제연구 v.7 성균관의 교육시설 연구 이승원
  14. 교육학연구 v.37 no.3 조선시대 국왕의 성균관 교육 진흥책 연구 장재천
  15. 조선조 성균관 교육과 유생문화 장재천
  16. 교육학연구 v.39 no.1 조선전기 성균관 교육과정 및 교육평가의 사회적 변화 장재천
  17. 한국사상문화학회지 v.11 조선시대 성균관 유생문화 일고 장재천
  18. 교육학연구 v.30 no.2 조선시대 성균관의 출석관리 정낙찬
  19. 정조실록 v.3 정조 1년 6월 丁未
  20. 정조실록 v.6 정조 2년 8월 己未
  21. 정조실록 v.29 정조 14년 2월 乙亥
  22. 정조실록 v.32 정조 15년 5월 丁丑
  23. 중종실록 v.55 중종 20년 10월 丙午
  24. 태종실록 v.21 태종 11년 6월 癸巳
  25. 태종실록 v.33 태종 17년 5월 己巳
  26. Korean J Food Culture v.18 no.5 A study of operation of Sunkyun Kwan(成均館) dining room and estimation of food cost Cha,J.A.;Han,B.K.