Improvment on the filtration process of foxtail millet Yakju

좁쌀약주의 여과공정 개선에 관한 연구

  • 강영주 (제주대학교 식품공학과, 원예생명과학부) ;
  • 고정삼 (제주대학교 식품공학과, 원예생명과학부)
  • Published : 2003.12.01

Abstract

The filtration effects of glass membrane filters and hollow fiber membranes with different pore size to prevent the haze of a commercial foxtail millet Yakju were investigated. The most particles(haze precusors) present in the Yakju were removed by using 1.2 $\mu\textrm{m}$ glass membrane filter. In case of using 0.45$\mu\textrm{m}$ hollow fiber membrane system, the permeate flux on the Yakju filtration was calculated to 342.8 lmh. During the 3 month storage at 4$^{\circ}C$ and room temperature for each 48 hrs in turn, alittle fine haze was observed from the Yakju even if it was filtered by using 0.7 $\mu\textrm{m}$ glass membrane filter. Anything of haze was, however, observed from the Yakju filtered by using all of hollow fiber membranes. Therefore, the 0.45$\mu\textrm{m}$ hollow fiber membrane system was effective as a final filtration process of the Yakju.

제주 지역의 대표적인 좁쌀 약주 제품에 대하여 유통 과정 중에 발생하는 침전 형성을 방지하기 위하여 여과 공정에 관한 연구를 실시하고 개선 방안을 제시하였다. 여러 공극 크기의 유리 막 여과지와 중공 사막 카트리지여과 매질을 가지고 좁쌀 약주를 여과한 결과, 대부분이 침전 형성 가능한 입자들은 1.2$\mu\textrm{m}$ 공극 크기의 여과 매질에 의한 여과로 제거 되는 것으로 조사되었다. 0.45$\mu\textrm{m}$ 중공 사막 카트리지인 경우 여과 flux는 342.8 lmh로 계산되었다. 여과에 따른 성분 변화는 크지 않은 것으로 조사되었다 그리고 4$^{\circ}C$와 실온을 48시간 씩 반복하면서 3개월간 저장 중 0.7$\mu\textrm{m}$ 공극 크기의 유리 막 여과지에 의한 여과에서도 미세한 침전 형성이 관찰되었다. 그러나 중공 사막인 경우에는 0.45$\mu\textrm{m}$에서도 침전 형성이 관찰되지 않았다. 따라서 완벽한 침전 형성 방지를 위해서는 현재 최종 여과 공정인 1 $\mu\textrm{m}$ 정밀 원통 여과지 공정 다음에 0.45$\mu\textrm{m}$ 중공 사막 여과 시스템도입이 효과적이다.

Keywords

References

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