Changes in Compression Strength of Corrugated Paperboard Box for

콜드체인용 골판지 상자의 냉기공에 따른 압축강도 변화

  • Published : 2003.12.01

Abstract

To develope corrugated paperboard box for cold chain system, it was investigated to compression strength and size of air hole. The size of air holes of the side tested box were designed as six groups, 4, 7, 10% and two kind of air hole, 2, 3 hole per the side. Compression strength of box(440${\times}$330${\times}$170 mm(length${\times}$width${\times}$height))was tested by compression tester UM-20Y, DaeSin Co., Korea, speed is 12.5 mm/min), it was stored 4 week at room temperature, RH 70${\times}$5%. Compression strength was high the mort narrow, the longer of air hole. Compression strength of box of the side, 4% was 10% higher among 4, 7, 10%, but differentiate of compression strength owing to the number of air hole was below 10%. for improving the compression strength of box, paper board box for cold chain system was made of the narrow of width and of the long length of air hole.

콜드체인용 골판지 상자의 냉기공과 상자의 압축강도와의 관계를 알아보고자, 골판지 상자에 각각 냉기공을 2 또는 3개를 뚫고, 냉기공의 크기와 면적을 달리하여 상온(RH 70$\pm$5 %)에서 4주간 저장하면서 골판지 상자의 압축강도를 측정하였다. 냉기공 면적이 4, 7, 10 %모두에서 냉기공의 크기가 폭은 좁고 길이가 긴 것이 압축강도가 높게 나타났다. 또한 냉기공 면적에 따른 압축강도를 살펴보면 냉기공 면적이 4 %인 상자가 다른 상자들에 비해 압축강도가 10 %이상 높게 나타났다. 하지만 냉기공 수에 따른 상자의 압축강도는 냉기공 2개와 3개간에 10 %미만의 압축강도 차이를 보여, 골판지 상자의 압축강도를 높이기 위해서는 냉기공이 차지하는 면적을 줄이고 냉기공의 모양은 폭이 좁고 길이는 길게 하는 것이 바람직할 것으로 판단되었다.

Keywords

References

  1. 김수일 (2003) 포장연구개발보고서, 한국포장기술인협의회, 3, 36-40
  2. Park, J.M., Kwon, S.H., Kwon, S.G. and Kim, M.S. (1994) Improvement and analysis of stacking durability of corrugated fiber board boxes for agricultural products-moisture absorption properties and compressive strength reduction. Journal of the Korean Society of Agricultural Machinery. 19, 358-369
  3. Graig H. (1996) 온도.습도 변화는 골판지상자의 수명에 어떠한 영향을 미치는가(상). 월간포장산업3월호, 190-192
  4. Graig H. (1996) 온도.습도 변화는 골판지상자의 수명에 어떠한 영향을 미치는가(하). 월간포장산업(4), 169-171
  5. Hanlon, J.F. (1994) Handbook of packaging engineering. McGraw-Hill Book Company. New York, U.S.A.
  6. Peleg. K. (1981) Package product interaction in corrugated containers for flesh produce. Transaction of the ASAE, 24, 794-800 https://doi.org/10.13031/2013.34340
  7. Park, H.W., Ha, Y.S., Lee, S.D., Kong, J.H. and Kim, S.I. (1989) Changes in compression strength of corrugated paperboard box in several conditions, Korean J. Food Sci, Technol. 21, 258-261
  8. Lee, J,H., Kim, S.l. and Ha, Y.S. (2000) Effects of relative humidity conditions on the compressive strength changes of corrugating mediums. Korean J. Postharvest Sci. Technol. 7, 63-67