References
- http://www.naqs.go.kr/html/scalemain.html
- http://www.afmc.co.kr/yutonglindex.html
- 김동만 (2002) 농산물 품질등급규격 표준화기술 개발연구, 농림부
- 국립농산물품질관리원 (2002) 농산물표준규격
- 농림부 (1997) '97 과수실태조사
- http://www.maf.go.kr/html/pds/pds01.htm
- 일본 농림수산성 (2000) 과실의 전국 표준규격
To get basic data for quality grading of Mandarin oranges, the oranges were collected from five major areas distributed in Cheju Island, Korea for 3 years and the quality characteristics such as greenness, size, weight, uniformity, sweetness, pH and titratable acidity and its distributions were analyzed. The mean value of greenness (100- yellowness) of peel color in Mandarin oranges was 2.58% and its variation was very large, 9.04%. The average height and diameter of the oranges were 47.51 mm and 56.05 mm, respectively. The average weight was 82.24 g and its variation was 29.92g. The sweetness varied between 5.60
제주도를 5지역으로 구분하여 조생 감귤을 3년간 구입한 후 감귤의 품질인자로서 색도, 크기(종, 횡), 중량, 균일도, 당도, pH 및 적정산도를 조사하였으며, 이 결과를 이용하여 각 품질인자의 연도별, 지역별 분포를 분석하였다. 감귤의 3년 평균 녹색도(100-황색도)는 2.58%로 대부분이 황색을 띠었으나 편차가 9.04%로 년도별 차이가 심하였다. 종과 횡의 크기는 3년 평균값이 각각 47.64mm 와 56.05mm 이었으며, 중량은 3년 평균값이 82.249으로 년도에 따라 많은 차이를 보였다 당도는 3년 평균치가 10.53