Abstract
The flame retardancy was investigated when the halogenated flame retardant, decabromodiphenyl oxide (DBDPO) and chlorinated paraffin wax (CPW), was added to the polypropylene (PP) / montmorillonite (MMT) nanocomposites. The flame retardancy of polymer resin could be improved not only by addition of flame retardant but also with nanoparticles compositions. The effect of the contents of flame retardant and nanoparticles on the flame retardancy of polypropylene/ montmorillonite nanocomposite systems was thoroughly examined in terms of limited oxygen index (LOI) and cone calorimetry. As a results of cone calorimetry, the heat release rate (HRR) was reduced by the flame retardant DBDPO and CPW, and CPW was a little better than DBDPO. The LOI increased from flammable region (LOI<19) to nonflammable region (LOI>20) for all the flame retardants used in this study. Especially, the improvement in flame retardancy by compounding with PP and MMT was better than that by adding flame retardant to polypropylene. So, the addition of flame retardant after compounding with montmorillonite was more efficient than simple addition of flame retardant.
열가소성 수지인 폴리프로필렌 (PP)과 무기나노입자인 몬모릴로나이트 (MMT)의 나노복합재료에 할로젠 계열의 난연제 데카브로모다이페닐옥사이드 (DBDPO)와 클로로파라핀 왁스 (CPW)를 철가하였을 때의 난연특성 향상에 대해 실험하였다. 고분자 수지의 난연특성은 난연제의 첨가뿐만 아니라 나노복합화를 통해서도 향상될 수 있는데, 콘 칼로리미터와 한계산소지수 (LOI)의 측정을 통하여 난연제와 무기나노입자의 함량에 따른 폴리프로필렌/몬모릴로나이트 나노복합재료의 난연특성을 정량적으로 측정하였다. 폴리프로필렌에 난연제 DBDPO와 CPW를 첨가하였을 때, 난연특성이 2배 이상 향상되는 것을 관찰하였으며, CPW가 DBDPO보다 약간 우수한 난연특성을 보였다. 한계산소지수 측정결과 폴리프로필렌에 난연제를 첨가하면 폴리프로필렌의 연소특성이 가연성 영역 (LOI<19)에서 난연성 영역 (LOI>20)으로 전이됨을 확인하였다. 특히, 폴리프로필렌에 몬모릴로나이트를 첨가하여 나노복합화를 하였을 때의 난연특성이 3배 이상 향상되었는데, 이로부터 난연제를 단순히 혼합하는 것보다 몬모릴로나이트를 나노복합화한 후 난연제를 첨가하는 것이 난연특성의 향상에 휠씬 유리하였다.