A Study on the Method of Culture for Paecilomyces japonica Using an Egg

계란을 이용한 눈꽃동충하초 재배방법에 관한 연구

  • 강한석 (밀양대학교동물자원학과) ;
  • 손장호 (밀양대학교동물자원학과) ;
  • 이길왕 (밀양대학교동물자원학과) ;
  • 김선구 (밀양대학교동물자원학과) ;
  • 조병욱 (밀양대학교동물자원학과) ;
  • 신택순 (밀양대학교동물자원학과) ;
  • 전해열 (경상북도 축산기술연구소)
  • Published : 2003.03.01

Abstract

This study was conducted to established method of culture for Paecilomyces japonica using an egg. Mycelia grew favorably at the temperature of 22~26$^{\circ}C$ on eggs. 5.1g of dry matter basis(average 7.2cm of longer and 199.6 of numbers) of artificial fruiting bodies were harvested at 60 days after inoculation from one of egg. Commercial fruiting bodies of Paecilomyces japonica from silkworms was used for comparative nutriental contents. Cordycepin contents of fruit bodies of Paecilomyces japonica cultivated on eggs and silkworms were not significantly different. Crude fat contents of fruiting bodies of Paeilomyces japonica cultivated from eggs was significantly higher than from silkworms(P<0.05). Mn and Cu contents of fruiting bodies of Paecilomyces japonica cultivated from silkworms were significantly higher than from eggs(P<0.05), but Na, Mg, Fe and Zn contents were significantly higher from eggs(P<0.05). Glycine, Arginine and Proline contents in the fruiting bodies of Paecilomyces japonica cultivated from silkworms were tend to higher than from eggs, but Serine, cystein. methionine, isoleucine and phenylalanin were tend to higher from eggs. These results were made possible that possible mass production of artificial fruiting bodies of Paecilomyces Japonica cultivated on eggs.

본 연구는 계란을 이용한 눈꽃 동충하초 재배방법을 확립하기 위해서 실시되었다. 계란에서의 눈꽃 동충하초의 자실체는 22~26$^{\circ}C$에서 성장하였다. 접종 후 60일째의 배양기간중 계란 한개에서 건물기준으로 5.1g(평균길이 7.2cm, 199.6개 자실체)의 인공 눈꽃 동충하초 자실체가 생산되었다. 생산된 눈꽃 동충하초 자실체내의 영양소 함량 비교를 위해서 시판용 누에 동충하초도 동시에 이용되었다. 계란과 누에에서 생산된 각각의 눈꽃 동충하초의 자실체중의 코디세핀(Cordycepin)의 함량은 유의한 차이는 인정되지 않았다. 계란에서 생산된 눈꽃 동충하초의 자실체중에는 조지방의 함량이 누에에서 생산된 것보다 유의하게 많았다(P<0.05). 눈꽃 동충하초 자실체중의 Mn 과 Cu 함량은 누에에서 생산된 눈꽃 동충하초에서 높았지만(P<0.05), Na, Mg, Fe 및 Zn 함량은 계란에서 생산된 눈꽃 동충하초에서 많았다(P<0.05). Glycine, Arginine 및 Proline 함량은 누에에서 생산된 눈꽃 동충하초 자실체에서 높은 경향이, Serine, Cysten, Menthionine, isoleucine 및 Phenylalanin의 함량은 계란에서 생산된 눈꽃 동충하초에서 높아지는 경향이 인정되었다. 본 연구는 계란에서 인공적으로 눈꽃 동충하초의 대량생산을 가능하게 하였다.

Keywords