Detection of IgY Specific to Salmonella enteritidris and S. typhimurium in the Yolk of Commercial Brand Eggs using ELISA

ELISA 방법으로 계란의 난황에 존재하는 Salmonella enteritidis와 S. typhimurium에 대한 IgY 측정

  • Published : 2003.06.01

Abstract

Identification of salmonellosis-infected commercial poultry flocks has become a pivotal component of efforts to reduce incidence of egg-associated transmission of S. enteritidis and S. typhimurium to humans. As a basic study for sanitary control of S. enteritidis and S. typhimurium, main food-borne pathogenic bacteria in eggs produced by domestic hens, commercial egg samples were tested for specific antibodies to whole cells of S. enteritidis and S. typhimurium and outer membrane protein(OMP) of S. typhimurium by ELISA to detect infection of S. enteritidis and S. typhimurium in various groups of hens. When the antibody titers of yolks from three commercial brand eggs were tested after diluting in the ratio from 1:100 to 1:1,600 with double dilution method, ELISA values of the specific antibodies could be shown as differences in dilution patterns by comparing with negative control egg. When the antibody titers of the yolks from two commercial brand eggs were tested after diluting in the ratio of 1:200 and 1:1,000, ELISA values of specific antibodies were different among same brand eggs. When the antibody titers of yolks from five eggs sampled randomly from twenty one commercial brand eggs were tested after diluting in the ratio of 1:1,000, ELISA value of the specific antibodies were shown generally high. ELISA values of 28.5, 30, and 28.5% of yolks from 21 brand eggs were shown low and similar to negative control egg in antibody titers to whole cells of S. enteritidis and S. typhimurium and OMP of S. typhimurium, respectively. The results demonstrated that ELISA test of egg yolk antibody could provide a highly sensitive indicator to detect contamination of S. typhimurium and S. enteritidis in poultry, and could be used effectively to reduce incidence of S. typhimurium and S. enteritidis infection in poultry.

사람들에게 계란과 관련하여 일어나는 S. enteritidis(SE)와 S. typhimurium(ST)의 전파를 줄이기 위해서 감염된 상업적인 산란계군을 찾는 것은 매우 중요한 일이다. 그러므로 본 연구는 국내 산란계군에서 생산되는 계란의 주된 식중독균인 SE와 ST의 청정화 관리를 위한 기초 연구로서 SE와 ST에 대한 산란계군의 감염 여부를 파악하기 위해 시중에 유통하는 계란의 난황에 존재하는 SE와 ST에 대한 특이 항체를 ELISA방법으로 조사하였다. 시중에 유통되는 3개 제품의 계란의 난황을 1:100부터 1:1,600까지 두배 희석법으로 희석한 후 SE균체와 ST균체 및 ST의 OMP항원에 대해 특이 항체 역가를 ELISA로 측정한 결과 대조군에 비해 희석곡선의 형태가 차이가 나는 것을 알 수 있었다. 시중에 유통중인 2개 제품의 계란을 1:200과 1:1,000으로 희석한 후 ST항원, OMP항원과 SE항원에 대한 각각 ELISA를 실시한 결과 각각의 항원에 대해 난황특이 항체에 대한 역가는 같은 제품일지라도 차이가 있었다. 21개 제품의 계란을 각 회사마다 5개씩 무작위로 추출하여 계란난황을 1:1,000으로 희석한 후 3가지 항원 ST균체, SE균체 및 ST의 OMP 항원에 대해 ELISA을 실시한 결과 SE와 ST균체 항체보다 OMP항원에 대해 전반적으로 높은 항체 역가를 나타냈으며, ST는 30%, SE는 28.5%, OMP는 28.5% 수준에서 대조구와 비슷한 낮은 역가의 항체 값을 나타내었다. 본 논문의 결과는 난황항체 역가를 측정함으로서 산란계군에서 ST와 SE에 오염을 파악하거나 ST와 SE의 오염을 줄이는데 효과적으로 이용될 수 있는 민감한 방법이라고 생각된다.X>$10^{8}$ g ~ 3.05$\times$$10^{8}$ g 분포를 나타냈으며, 생녹각김치, 유산처리 녹각김치, 대조김치, 열수추출 녹각김치의 순으로 많았다. 녹각 김치를 사람들에게 맛보게 하여 짠맛, 신맛, 향기, 색, 조직감을 평가시킨 결과 열수추출 녹각김치와 생녹각김치가 가장 높은 값을 나타냈고 이어서 대조김치와 유산처리 녹각김치의 순을 나타냈다.TEX>0.13)은 무첨가 초콜릿(3.25$\pm$0.15)에 비해 모두 유의적(P<0.001)으로 낮은 점수를 나타냈으나, 2% 첨가수준에서는 맛, 향, 조직감 및 기호도에서 유의적인 차이를 보이지 않았다.의 소규모 와, 강한조류 및 지형적 특성(불규칙한 해저지형 및 고립도서)에 의해 이루어지는 왕성한 수평 및 연직 혼합 등과 같은 어장학적 호조건에 의해 마라도 주변에 체류하게 되고, 이들 체류어군은 조류방향에 따라 섬의 조상 측에 농밀군을 형성하는 섬의 조상측 어장이다.향을 주지 않는 것으로 나타났으므로 청소년 각자의 식습관 및 식품 섭취에 대한 관심을 고취시킬 필요가 있다고 생각된다.d with an MR peak in the vicinity of the coercive field. The low-field tunnel-type MR characteristics of thin films deposited on different substrates originates from the behavior of grain boundary properties. 않고 단지 안전 보호측면에서의 연구가 이루어졌을 뿐이었다. 따라서 서열환경하에서 머리부분의 쾌적성을 고려한 다양한 작업

Keywords

References

  1. Altekruse, S., Koehler, J., Hickman-Brenner, F., Tauxe, R. V., and Ferris, K. (1993) A comparison of Salmonella enteritidis phage types from egg-associated outbreak and implicated laying flocks. Epidemiol. Infect. 110, 17-22 https://doi.org/10.1017/S0950268800050639
  2. Barrow, P. A. and Lovell, M. A. (1991) Experimental infection of egg-laying hens with Salmonella enteritidis phage type 4. Avian Pathol. 20, 335-348 https://doi.org/10.1080/03079459108418769
  3. Bean, N. H. and Griffin, P. M. (1990) Foodborne disease outbreak in the United State, 1973-1987, Pathogens, Vehicles and Trends. J. Food Prot. 53, 804-817 https://doi.org/10.4315/0362-028X-53.9.804
  4. Centers for Disease Control (1993) Outbreak of Salmonnella enteritidis gastroenteritis - Califonia, 1993Morbid. Mortal. Weekly Rep. 42, 793-797
  5. Chart, H., Shaw, D. H., Ishiguro, E. E., and Trust T. J. (1984) Structural and immunochemical homogeneity of Aeromonas satmonicida lipopolysaccharide. J. of Bacteriology, 158, 16-22
  6. Coyle, E. F., Ribeiro, C. D., Howard, A. J., Palmer, S. R., Jones, H. I., Ward, L., and Rowe, S. (1988) Salmonella enteritidis phage type 4 infection: association with hen's eggs. Lancet 2, 1295-1297
  7. Eriksson, P. V., Paola, G. N., M. F., and Manghi, M. A. (1995) Inhibition Enzyme-Linked Immunosorbent assay for detection of Pseudomonas fluorescens on meat surfaces. Appl. Environ. Microbiol. 61, 397-398
  8. Gast, R. K. and Beard, C. W. (1990) Serological dection of experimental Salmonella enteritidis infections laying hens. Avian Dis. 34, 721-728 https://doi.org/10.2307/1591270
  9. Gast, R. K., Porter, Jr. R. E., and Holt, P. S.(1997) Applying tests for specific yolk antibodies to predict contamination by Salmonella enteritidis in eggs from experimentally infected laying hens. Avian Dis. 41, 195-202 https://doi.org/10.2307/1592460
  10. Hayes, P. R. (1992) Food poisoning and other food-borne hazard, In Food microbiology and Hygiene, 2nd ed., Elsevier Applied Sci. pp. 26
  11. Henzler, D. J., Ebel, E., Sanders, J., Kradel, D., and Mason, J. (1994) Salmonella enteritidis in eggs from commercial chicken layer flocks implicated in human outbreak. Avian Dis. 38, 37-43
  12. John J. M. (1992) Bacteriological problem occurring in food. In Food Safety, 2nd ed., Eagasn Press, pp. 112-116
  13. Kim, C. J., Nagaraja, K. V., and Pomeroy, B. S. (1991) Enzyme-linked immunosorbent assay for the detection of Salmonella enteritidis infection in chickens. Am. J. Vet. Res. 52, 1069-1074
  14. Nicholas, R. A. J. and Andrews, S. J. (1991) Detection of antibody to Salmonella enteritidis and S. typhimurium in the yolk of hen's eggs. Vet. Rec. 128, 98-100
  15. Nicholas, R. A J. and Cullen G. A. (1991) Development and application of an ELISA for detecting antibodies to Salmonella enteritidis in chicken flocks. Vet. Rec. 128, 674-676
  16. St. Louis, M. E., Morse, D. L., Potter, M. E., DeMelfi, T. M., Guzewich, J. J., Tauxe, R. V., and Blake, P. A. (1988) The emergence of grade A eggs as a major source of Salmonella enteritidis infection. New implications for the control of salmonellosis. J. Am. Med. Assoc. 259, 2103-2107 https://doi.org/10.1001/jama.259.14.2103
  17. Todd, E. C. D. (1992) Foodborne disease in Canada a 10 year summary from 1975 to 1984. J. Food Prot. 55, 123-132
  18. 이무하, 이성기, 최석호, 김일석 (2001) 축산식품 품질경영학. 선진문화사, pp. 266
  19. 정희곤, 박홍현, 이상일, 이극로 (1992) 최신식품위생학. 광문각, pp. 66-69