Abstract
Saccharomyces cerevisiae KNU5377 is a constitutively thermotolerant, fermentative strain at high temperatures over 4$0^{\circ}C$. The exposure to 0.5 M NaCl caused S. cerevisiae KNU5377 to be lost its constitutive thermotolerance. Furthermore, the NaCl adaptation beyond 0.3 M during the overnight culture forced the strain-specific fermentation ability of S. cerevisiae KNU5377 to be disappeared. However, these phenomena did not occur in the reference, Saccharomyces cerevisiae ATCC24858. As a result, this adaptation led both strains to show the closely similar thermotolerance level and alcohol fermentation ability, implying the NaCl adaptation eliminated its strain-specific characteristics of S. cerevisiae KNU5377 Therefore it indicated that the superior intrinsic characteristics of S. cerevisiae KNU5377 must be related to the NaCl adaptation. On the other hand, the heat adaptation elevated alcohol productivity for both strains, but surprisingly did it for KNU5377 at the rate of two times higher than the reference's one; this suggests that KNU5377 possesses more efficient system enough to cause the difference. Consequently, these characteristics of S. cerevisiae KNU5377 must be interesting targets for further study to understand on how KNU5377 could acquire the constitutive thermotolerance and the outstanding fermentative capacity at high temperatures.
구성적으로 고온내성과 고온발효능을 가지고 있는 Saccharomyces cerevisiae KNU5377 균주는 YPD 배지에 0.5M NaCl을 첨가한 YPDS 배지에서 자란 경우, 일반 YPD에서 성장한 지수성장기 세포에서 약 80%의 생존율을 보이던 고온내성이 20% 생존율을 보이고, 또한 약 8.5%정도의 알코올 생산량을 보이던 것이 6%수준으로 감소하여 대조균주와 유사한 고온발효능과 고온내성도를 보였다. 즉 구성적으로 아주 높은 내성도와 발효능을 가진 이 균주가 대조균주와 동질화되는 현상이 발생한 것이다. 이것은 S. cerevisiae KNU5377의 고온내성과 고온발효능의 원인이 이 균주 특유의 NaCl adaptation 과정과 밀접한 관계가 있음을 암시하는 것이다. 또한 이 균주의 고온발효능은 heat adaptation에 의해서 그 알코올 생산량의 증가폭 또한 대조 균주보다 2배 이상을 보이므로, 이 S. cerevisiae KNU5377가 가지는 생리적 특징이 최소한 대조균주에 비해서는 heat adaptation의 효과를 더 크게 볼 수 있는 시스템을 가지고 있음을 알 수 있었다. 이러한 특성들은 그 균주 특이적 현상의 원인을 밝힐 수 있는 중요한 단서로서 활용이 가능하며, 이 균주가 충분히 고온하에서의 알콜 생산 균주가 될 수 있음을 보여주고 있다.