Abstract
This research aimed at developing the efficient method and device applicable to the inoculation of mushroom using (spawn was intended to utilize) liquid spawn for the stable production of mushroom. For the mass production of liquid culture, optimal inoculum volume and cultural period were $5{\sim}6%$ and 4 days for Flammulina velutipes and 4% and 5 days for Pleurotus ostreatus. Fruit body weight in 850 ml polythene bottle was highest at 6% or 15 ml liquid inoculum for P. ostreatus and $4{\sim}6%$ or $10{\sim}15ml$ for F. velutipes. Weight of fruit body by the application of liquid spawn inoculation system increased up to 33.7% for P. ostreatus and 32.8% for F. velutipes, respetively, compared to conventional spawn making system. The system of liquid spawn inoculation was successfully operated without malfunction in opening or closing the lid, and it took 26 min to inoculate 1200 bottles.
본 연구에서는 병 재배 버섯 안정생산을 위한 우량종균확보 방법으로서 액체종균을 활용하고자 하였으며 액체종균을 버섯재배에 효율적으로 사용할 수 있는 접종방식 및 접종장치를 개발하였다. 느타리 및 팽나무버섯의 대량 액체배양의 조건은 팽나무버섯은 접종량 $5{\sim}6%$, 배양기간 4일 일 때, 그리고 느타리버섯은 접종량 $5{\sim}6%$, 배양기간 5일에서 최대 균사생장을 확인 할 수가 있었다. 자동접종시스템을 이용하여 균사생장 및 자실체 생산에 대한 조사를 실시한 결과, 느타리버섯의 경우 자실체 생산에서는 접종량 6%, 즉 15ml 에서 수량이 높게 나타났다. 팽나무버섯은 접종량 $4{\sim}6%$, 즉 $10{\sim}15ml$에서 자실체 수량이 다른 조건에 비해 우수하게 나타났다. 액체종균 자동접종시스템을 이용하는 것이 고체종균 접종시스템보다 느타리버섯은 33.7%, 팽나무버섯은 32.8% 증수효과를 확인할 수 가 있었다. 작업성능의 평가를 위해 $4{\times}4$배열의 병 재배용 tray 75개를 이용하여 병의 뚜껑을 제대로 열고 닫지 못하는 경우, 분사가 안되는 경우 등의 오동작은 없었고 작업시간은 26분으로 단축되었다.