Amines를 이용한 Gas Sweetening 공정의 모델링 및 모사

Modelling and Simulation of Gas Sweetening Process Using Amines

  • 고민수 (서울대학교 응용화학부 및 화학공정신기술연구소) ;
  • 박찬익 (대구한의대학교 화장품피부미용학과) ;
  • 김화용 (서울대학교 응용화학부 및 화학공정신기술연구소)
  • Ko Minsu (School of Chemical Engineering & Institute of Chemical Processes, Seoul National University) ;
  • Park Chan Ik (Cosmetic Engineering Section, Faculty of Life Resources & Engineering, Daegu Haany University) ;
  • Kim Hwayong (School of Chemical Engineering & Institute of Chemical Processes, Seoul National University)
  • 발행 : 2003.09.01

초록

[ $CO_2$ ]와 $H_2S$ 각각 1.37, 1.70 몰$\%$를 포함하고 있는 산성의 천연가스를 sweetening하고자한다. 본 연구에서는 천연가스 하부에서 100 MMSCFD 안에 산 가스의 농도가 5 ppm이 되도록 amine 처리능력을 디자인하는 것이다. 천연가스에 포함된 $CO_2,\;H_2S,\;H_2O$와 amino 성분들의 K-값은 Kent-Eisenberg model를 사용하였다. Ball과 Veldman이 새롭게 디자인한 gas sweetening 공정을 상응 정상상태 모사기를 이용하여 모델링한 후 최적화하였다. 모사 결과는 현재 운전하고 있는 공정보다 더 많은 경제적인 개선을 이끌 것이다.

A sour natural gas feed containing 1.37 and 1.70 mole percent $CO_2$ and $H_2S$ respectively is to be sweetened. Our research is to design an amine treating facility to bring the concentration of the acid gases in 100 MMSCFD of natural gas down to less than 5 ppm. The K-values for $CO_2,\;H_2S,\;H_2O$ and amine components contained in natural gas is obtained by using Kent-Eisenberg model. The new gas sweetening process designed by Ball and Veldman is modeled and optimized with the commercial simulator. Results of simulations led to further economic improvements over the present operating process.

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