A Study on the Nutrients Intakes of Hypertensive Female Farmers

일부 농촌지역 고혈압여성의 영양섭취 상태에 관한 연구

  • Lee, Sung-Hyeon (Rural Development Administration, National Rural Living Science Institute) ;
  • HwangBo, Young-Suk (Rural Development Administration, National Rural Living Science Institute) ;
  • Lee, Han-Ki (Rural Development Administration, National Rural Living Science Institute) ;
  • Chung, Kum-Ju (Rural Development Administration, National Rural Living Science Institute) ;
  • Lee, Yeon-Sook (Dept. of Foods and Nutrition, Seoul National University)
  • 이성현 (농촌진흥청 농업과학기술원 농촌생활연구소) ;
  • 황보영숙 (농촌진흥청 농업과학기술원 농촌생활연구소) ;
  • 이한기 (농촌진흥청 농업과학기술원 농촌생활연구소) ;
  • 정금주 (농촌진흥청 농업과학기술원 농촌생활연구소) ;
  • 이연숙 (서울대학교 식품영양학과)
  • Published : 2002.12.30

Abstract

This study was carried out to investigate the nutrients intakes of hypertensive female farmers in Korea. The number of subjects in this survey was 40(normal 22, hypertensive 18). Body weight, height, circumferences of waist, hip and thigh, and systolic and diastolic blood pressure of them were measured, and lipids and mineral levels of venous blood, mineral contents of 24-hour urine and Na or K levels of some sodium sources were analyzed. The evaluation of nutritional status was performed by recording dietary intake for a day and analyzing it with food composition table. Body weight, waist circumference, waist to thigh ratio, and serum triglyceride were higher in hypertensive. The mean values of calcium, vitamin B2 and niacin intakes of the subjects didn't meet the Korean recommended allowances though there was no significant difference in nutrients intake between two groups. The value of sodium intake presumed from content of sodium excreted to urine, and Na content and Na/K in Korean cabbage Kimchi was higher in hypertensive. These results suggest that reducing of serum triglyceride, decreasing of sodium intake and changing the taste for saltiness can help develop the health status of the rural female hypertensive and control the blood pressure of them.

농촌지역 여성의 고혈압 예방과 관리를 위한 기초자료를 제공할 목적으로 충주지역의 고혈압환자 및 정상인 지원자를 대상으로 2001년 5월 11일-15일(5일 동안)에 걸쳐 일반적인 건강 및 영양섭취상태를 조사 분석하였다. 분석결과 고혈압군에서 체중, 허리둘레, 허리와 엉덩이 둘레의 비, 허리와 허벅지 둘레 및 혈청 중성지방 수준이 유의하게 높았다. 지방을 제외한 영양소 섭취량은 고혈압군에서 많았으나 칼슘과 비타민 $B_2$ 섭취량은 권장량의 70% 수준이었다. 뇨중 나트륨 배설량 및 뇨중 나트륨 배설량으로 추정된 나트륨 섭취량은 고혈압 군에서 높은 경향을 보였으며 배추김치의 Na(mg/g) 함량과 Na/K이 고혈압군에서 높게 나타났다. 따라서 조사대상의 나트륨 섭취실태 조사에는 짠맛에 대한 기호도, 염장식품의 염도 및 뇨중 나트륨 배설량 등의 분석도 필요하며, 농촌 고혈압 여성의 혈압 및 건강관리를 위해서는 단순한 식염 섭취의 감소뿐 아니라 싱겁게 먹으려는 개인의 노력과 캄슘, 칼륨 및 비타민 $B_2$ 섭취수준의 적정화 등 다각적인 측면에서의 교육과 지도가 필요할 것으로 생각된다.

Keywords