공정부산물이 음식물쓰레기 처리비용에 미치는 영향 분석

Effect of Process By-products on Food Wastes Treatment Costs

  • 유기영 (서울시정개발연구원 도시환경연구부) ;
  • 이소라 (서울시정개발연구원 도시환경연구부)
  • Yoo, Kee-Young (Department of Environmental Management, Seoul Development Institute) ;
  • Yi, Sora (Department of Environmental Management, Seoul Development Institute)
  • 투고 : 2002.08.25
  • 심사 : 2002.09.05
  • 발행 : 2002.09.30

초록

음식물쓰레기를 처리하는 과정에서 발생하는 이물질이나 오폐수 등이 적절하게 처리되지 않아 주변 환경을 오염시키는 사례들이 발생하고 있어서 본 연구에서는 공정부산물의 처리가 음식물쓰레기의 처리비용에 미치는 영향을 분석하였다. 비용을 분석하기 위해 전력사용량, 오폐수발생량 등을 조사하고 1일 50톤 처리용량에서 처리비용을 분석하였다. 총처리비에서 공정부산물의 처리비가 차지하는 비중은 하수병합, 혐기성퇴비화, 건식사료화 등 공정부산물의 발생이 많은 방법들은 14~39%, 호기성퇴비화, 습식발효사료화, 습식파쇄사료화 등 공정부산물의 발생이 적은 방법은 5~11%의 범위를 보였다. 따라서 공정부산물의 발생이 많은 처리방법일수록 그에 소요되는 비용을 충분히 수수료에 반영하거나 하수처리장과 매립지 등을 저가로 활용하게 하여 공정부산물의 부적절한 처리를 예방할 필요가 있다고 판단되었다.

The aim of this study was to analyze food waste treatment cost and to estimate effect of by-product, such as wastewater and foreign materials, on amount cost. In cost analysis, man power and facility capacity are fixed, whereas operation cost, by-product treatment and et, al. are varied by treatment methods. The rate of by-product treatment cost in amount cost are between 5% and 39%. The methods which consume large electric power or generate much wastewater showed higher rate of by-product treatment cost in range of 14 to 39%. On the other hand, the methods which have simple process showed lower rate in range of 5 to 11%. Thus, this study recommend that by-products should be treated in sewage treatment facilities or landfill sites to prevent illegal disposal of by-products or to reduce burden of by-product from private sectors.

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