DOI QR코드

DOI QR Code

Utilization of Near Infrared Spectroscopy for Analysis of Proximate Composition and Starch in Alaska Pollack Surimi

명태 수리미의 일반성분 및 전분의 분석을 위한 근적외선 분광분석법의 이용

  • Song Ho Su (Division of Food Science and Biotechnology, Pukyong National University) ;
  • Lee Keun Tai (Division of Food Science and Biotechnology, Pukyong National University) ;
  • Park Seong Min (Cooperative Laboratory Center of Pukyong National University) ;
  • Hwang Sun Young (Division of Food Science and Biotechnology, Pukyong National University)
  • 송호수 (부경대학교 식품생명공학부) ;
  • 이근태 (부경대학교 식품생명공학부) ;
  • 박성민 (부경대학교 공동실험실습관) ;
  • 황선영 (부경대학교 식품생명공학부)
  • Published : 2002.07.01

Abstract

Near infrared spectroscopy (NIR), is recently applied to analysis of food, and it gives non-destructive and highly reproducible results. The objectives of this study were to assay protein, lipid and starch content in Alaska pollack surimi and to investigate application in seafood. NIR spectra showed the absorbance signal at 1,510 nm, 2,050 nm, 2,170 nm and 2,180 nm for protein, and signal were increased with protein content. Standard error of equation (SEE) was 0,296 and standard error of prediction (SEP) was 0.327. In analysis of lipid in Alaska pollack surimi by NIR, near infrared spectra of lyophilized Alaska pollack surimi were scanned and the signals of absorbance from C-H functional groups in lipid were identified at 1,730 nm, 1,740 nm and 2,300 nm and these signals were risen as Increasing lipid contents of Alaska pollack surimi as samely protein. SEE and SEP were 0.319, 0,353, respectively. In starch analysis using NIR the signals of starch distinctly changed at wavelength of 1,450 nm and 1,950 nm. Collected values of SEE and SEP were 0.304 and 0.318, respectively and the range of errors was $0.0186\~0.6470$ in starch contents.

최근 식품의 성분분석을 위한 새로운 분석방법으로 관심을 끌고 있는 식품의 비파괴 분석법의 일종인 근적외선 분광분석법을 이용하여 명태 수미리의 단백질 및 지질의 정량과 수리미의 대표적 첨가물인 전분정량에 관한 일련의 실험을 행한 결과를 요약하면 다음과 같다. 근적외선 분광분석법을 이용한 수리미 중의 성분 측정을 위해서는 먼저 시료의 높은 수분함량으로 인해 나타나는 크고 폭 넓은 신호를 제거할 필요가 있었으며, 본 연구에서는 시료를 동결건조시킴으로써 수분에 의한 방해 신호를 제거하였다. 근적외선 분광분석법을 이용한 수리미 중의 단백질 분석에서 단백질의 근적외선 신호는 1,510nm, 2,050nm, 2,170nm, 2,180nm에서 나타나며, 이들 신호는 단백질 함량이 증가함에 따라 증가하는 경향을 나타내었다. SEE는 0.296이었고, SEP는 0.3267이었다. 지질의 정량을 위한 근적외선 분광분석에서는 1,730nm, 1,740nm, 2,300nm에서 지질에 의한 흡수신호가 관찰되었으며, 이들은 지질의 함량 증가에 따라 증가하는 경향을 나타내었다. SEE는 0.340이었고, SEP는 0.364이었다. 전분의 정량에서는 1,450nm와 1,950nm의 신호 변화가 가장 크게 나타났으며, SEE와 SEP는 각각 0.304, 0.318이었고, 오차범위 는 0.0186-0.6470이었다. 이상의 결과에서 근적외선 분광분석법을 이용한 수리미 중의 성분 측정은 신속성 및 재현성이 높아 수산가공품 중의 성분분석에 있어서 효과적이라 생각되고, 특히 수산제품 중 건제품의 분석에 있어서 앞으로 근적외선 분광분석법을 이용한 식품의 분석이 크게 확대될 것으로 기대되며, 차후 대상 시료를 달리한 연구가 다방면으로 활발히 진행되어야 할 것으로 사료된다.

Keywords

References

  1. AOAC. 1990. Official Methods of Analysis, 15th ed. Association of Official Analytical Chemists. Arlington, pp. 17, 868, 931, 932
  2. Czuchajowska, Z., J. Szczodrak and Y. Pomeranz. 1992. Characteriza-tion and estimation of barley polysaccharides by near infrared spectroscopy, I. Barleys, Starches and $\beta$-D-Glucans. Cereal Chem., 69, 413
  3. Dull, G.G. 1978. Nondestructive quality evaluation of agricultural pro-ducts. J. Food Prot., 4, 50-58
  4. Gjerde, B. and H. Marten. 1987. Predicting carcass composition of rainbow trout by near infrared reflectance spectroscopy. J. Anim. Breed. Genet., 104, 137-142 https://doi.org/10.1111/j.1439-0388.1987.tb00116.x
  5. Juliano, B.O. 1971. A simplified assay for milled-rice amylose. Cereal Sci. Today, 16, 334-337
  6. Lanza, E. 1983. Determination of moisture, Protein, fat and calories in raw pork and beef by near infrared spectroscopy. J. Food Sci., 48, 471-474 https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1983.tb10769.x
  7. Nagao, A., J. Uozuni and J. Iwamoto. 1985. Determination of fat content in meats by nir spectroscopy. Yukagaku, 34, 23-27
  8. Norris, K.H. and I. Ben-Gera. 1968. Direct spectrophotometric determination of fat and moisture in meat products. J. Food Sci., 33, 64-67 https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1968.tb00885.x
  9. Robertson, A., M. Hall and C. Scotter. 1989. Near infrared spectroscopy its use in rapid Q.C. analysis and its potential in process control. Food Sci. Technol. Today, 3, 102-106
  10. 김효진. 1999. 제약 벤처산업에서의 근적외선 분광기술 응용. 한국약제학회. 제10회 제제기술 워크샵, pp. 81-89
  11. 이응호. 1978. 시판연제품의 전분함량. 한국식품영양과학회, 7, 1041-1046
  12. 조창희, 김효진. 1999. 근적외선 분광분석법에 의한 홍화의 원산지 판별에 관한 연구. 한국분석과학회. 99년 제22회 총회 및 학술대회, pp. 110-110