Market Quality Changes of 'Fuji' Apples Influenced by the Duration of Preshipment Storage and Packaging during Simulated Export

수출 전 저장기간과 모의 수출에 따른 '후지' 사과의 상품성 변화

  • Piao, Yi-Long (Div. of Plant Science and Resources, Chungnam Nat'l. Univ.) ;
  • Lee, Jae-Chang (Div. of Plant Science and Resources, Chungnam Nat'l. Univ.) ;
  • Hwang, Yong-Soo (Div. of Plant Science and Resources, Chungnam Nat'l. Univ.)
  • 박일용 (충남대학교 농업생명과학대학 식물자원학부) ;
  • 이재창 (충남대학교 농업생명과학대학 식물자원학부) ;
  • 황용수 (충남대학교 농업생명과학대학 식물자원학부)
  • Published : 2002.06.30

Abstract

The percentage of watercore occurrence harvested on Nov. 6 (commercial harvest season) was over 80% but fruits seemed not to reach climacteric stage on the basis of ethylene evolution. The occurrence ratio and severity of watercore gradually decreased with the increase of preshipment storage for 2 months. The level of soluble solids did not show a clear tendency during preshipment storage but flesh firmness, fresh weight, and acidity gradually decreased. Although the overall quality of fruit reduced along with the increase of preshipment storage duration after exposure to retail condition at ambient temperature for 1 week, plastic film wrapping (PE 30 um) as well as plastic film wrapping plus ethylene scrubbing had a benefit on keeping freshness of fruit even after retail condition. Waxed fruit showed excellent appearance but browning disorder was developed. Results indicated that moisture barrier such as plastic film wrapping and ethylene removal have a great potential on keeping freshness of fruit during export which required long-term transport under low humidity environment.

관행적인 수확기인 11월 6일에 수확한 '후지' 사과는 80% 이상이 밀증상을 나타내었으나 에틸렌 발생량을 기준으로 볼 때 climacteric stage에 도달하지는 않았다. 모의 수출 전 2 개월 저장기간 중 밀증상은 점차 감소하였다. 저장기간 중 가용성 고형물 수준은 일정하지 않았으나 경도와 생체중 감소가 저장기간일 길수록 증가하였다. 저장기간에 따라 모의 수출과 소매과정을 경과시킨 과실의 품질은 전반적으로 낮아졌지만 무처리에 비하여 30 um 플라스틱 필름 포장, 에틸렌제거제 처리는 전반적으로 과실의 품질을 소매단계까지 우수하게 유지시키는 결과를 보였다. 반면에 왁스처리는 외관품질을 우수하게 유지시켰지만 갈변장해를 일으켜 바람직하지 않았다. 따라서 수출용 과실은 건조한 환경에서 장기간 수송되고 판매되므로 품질저하가 심하여 이를 방지하기 위해서는 플라스틱 필름과 같은 moisture barrier 및 에 틸렌 제거 환경으로 선적하는 것이 바람직할 것으로 판단된다.

Keywords