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Blue Mold on Melon (Cucumis melo) Caused by Penicillium oxalicum

Penicillium oxalicum에 의한 멜론 푸른곰팡이병

  • Published : 2002.12.01

Abstract

In April of 2002, fruit rot infected with blue mold was found at maturing stage of melon (Cucumis melo cv. Gayabaegja) growing under tunnel cultivation in Daesan-myon, Haman-gun, Gyeongnam Province, Korea. Floral parts were infected first and colonized by fungal mycelial mats. From the point of infection, fruits become collapsed and mostly ruptured. The pathogenic fungus from infected fruits was isolated. Colony color of the fungus was white on MEA and CYA agar, Conidia were ellipsoid and 2.6~7.4$\times$2.6~5.8 ${\mu}{\textrm}{m}$ in size. Stipes were 86~320$\times$2.8~4.3 ${\mu}{\textrm}{m}$ in size. Metulae were 12.4~31.6$\times$2.6~4.2 ${\mu}{\textrm}{m}$ in size. Phialides were ampulliform to cylindroid, and 8.2~15.4$\times$3.6~4.6 ${\mu}{\textrm}{m}$ in size. Rate of infected fruits in the field was 4.3%. Based on the cultural and mycological characteristics and pathogenecity test on host plants, the fungus was identified as Penicillium oxalicum, This is the first report on the blue mold of melon (Cucumis melo) caused by P. oxalicum in Korea.

2002년 4월 경남 함안군 대산면 농가에서 비닐터널 재배중인 멜론(품종, 가야백자)의 과일비대기부터 성숙기까지 과일에서 푸른곰팡이병이 발생하였다. 병징은 멜론과 일의 꽃자리부분이 약간 함몰되고 부패되어 그 위에 푸른곰팡이가 많이 형성하였다. 분리한 병원균의 균사는 처음 흰색에서 푸른색을 띄며, 분생포자를 아주 많이 형성하였다. 분생포자의 모양은 타원형이고 푸른색으로 크기가 2.6~7.4$\times$2.6~5.8 $\mu\textrm{m}$이었다. 분생포자병은 균사표면으로부터 형성되고, Stipes의 크기가 86~320$\times$2.8~4.3 $\mu\textrm{m}$로 가늘고 길며, Matulae의 크기는 12.4~31.6$\times$2.6~4.2 $\mu\textrm{m}$ 이고, Phialide는 침상이고 크기가 8.2~15.4$\times$3.6~4.6 $\mu\textrm{m}$이었다. 균사생육 적온은 3$0^{\circ}C$였다. 포장에서 이병과율은 4.3% 이었으며 고온다습 조건에서 발병이 잘되었다. 분리된 병원균을 건전한 멜론에 접종한 결과 병원성을 확인하였고 병징도 똑같았다 이상과 같이 이 병원균을 Peniciliium oxalicum에 의한 멜론 푸른곰팡이병으로 명명할 것을 제안한다.

Keywords

References

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