Bacillus polyfermenticus SCD의 생균제로서의 특성

Chayacterization of Bacillus polyfermenticus SCD as a Probiotic.

  • 전경동 (㈜바이넥스 중앙연구소) ;
  • 김혜진 (㈜바이넥스 중앙연구소) ;
  • 이광호 (㈜바이넥스 중앙연구소) ;
  • 백현동 (경남대학교 생명과학부 식품생물공학과) ;
  • 강재선 (㈜바이넥스 중앙연구소)
  • 발행 : 2002.12.01

초록

B. polyfermenticus SCD와 상업적으로 사용되는 생균제들의 pH 2.0, 3.0에서 내산성을 비교한 결과, 2시간에서의 생존율은 pH 2.0, 3.0에서 각각 85.6과 92.6%의 생존율을 나타내었으며 4시간에서도 각각 62.8%와 81.2%의 높은 생존율을 나타내었다. B. polyfermenticus SCD의 인공담즙산에 대한 내성을 확인한 결과, 인공담즙산이 함유되지 않은 대조구($3.2$\times$10^{7}$ CFU/ml)보다 균수($6.5$\times$10^{7$ CFU/ml)가 더 많이 증식되었다. 또한 B. polyfermenticus SCD는 비타민 $B_1$, $B_2$를 생산하고 장내유해균웨 의한 비타민 B군의 분해를 억제하여 영양을 공급한다. 게다가 비타민 C를 다량 생산하여 공급하므로 비타민 C의 항산화작용에 의한 피부노화 방지 및 항암작용 등의 여러 가지 효능들도 기대할 수 있다. B. polyfermenticus SCD의 소화력을 다른 Bacillus sp.과 비교했을 때 지방소화력은 비슷한 활성을 나타내었으나, 전분 소화력은 약 2배, 단백소화력은 약 25배의 높은 소화력을 가지고 있었다. B. polyfermenticus SCD는 낮은 pH에서도 안정성이 확보되었으며 저장온도는 가혹조건($40^{\circ}C$, RH 70%)에서 26.8%거 비교적 낮은 안정성을 나타내었을 뿐 저온 및 실온에서는 매우 안정하였다. 그리고 수중에서와 5% glucose용액, 고농도의 NaCl 에서도 매우 높은 안정성을 나타내어 식품을 포함한 다양한 형태의 제품에 적용했을 때에도 그 안정성이 탁월하여 응용성이 크다고 할 수 있겠다. B. polyfermenticus SCD복용에 따른 장내균총의 변화에서는 Salmonella, E. coli, Staphylococcus등 유해균의 유의성 있는 감소효과를 나타내었으며, 유익균과의 공생작용과 유익균에 대한 생육촉진작용을 나타내었다. 장내 암모니아의 변화에서는 복용 중에 유의성 있는 감소효과를 보였다. 이상의 결과로서 B. polyfermenticus SCD의 생균제로서의 특성은 기능성 식품의 개발 등 산업적으로 매우 유용하다고 판단된다.

Bacillus polyfermenticus SCD which is commonly called as Bisroot strain is being used for functional foods through the treatment of long-term intestinal disorders, since the live strains in the form of active endospores can successfully reach the target intestine in humans. The cells of B. polyfermenticus SCD were treated for 4h in artificial gastric juice (pH 2.0,3.0) and bile acid. Final viability of the strain in artificial gastric Juice (pH 2.0, 3.0) is reached to 62.8% and 81.2% respectively B. polyfermenticus SCD is resistant to antibiotics such as streptomycin, rifampicin, nystatin and ampicilin. B. polyfermenticus SCD is well known supplies the nutrients by synthesizing vitamin $B_1$, $B_2$, C and K. B. polyfermenticus SCD produces various digestive enzymes and the enzymes enable to completely digest diets in our body. Above all, $\alpha$-amylase and pretense activities are very higher than B. subtilis KCTC 1020, about two fold and twenty five fold respectively. B. polyfermenticus SCD is very stable during long-term storage period in phosphate buffers of wide-range pH, solutions of various concentrations of sodium chloride, 5% glucose solution and water.

키워드

참고문헌

  1. Trends in Microbiol. v.6 Probiotics, prebiotics or conbiotics Berg,R.D. https://doi.org/10.1016/S0966-842X(98)01224-4
  2. J. Dairy Sci. v.74 Bifidobacterium from fermented milks: Survival during gastric transit Berrada,N.:J.F.Lemeland;G.Laroche;P.Thouvenot;M.Piaia https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78183-6
  3. Can. J. Anim. Sci. v.72 Enzyme applications for monogastric feeds: A review Campbell,G.L.;M.R.Bedford https://doi.org/10.4141/cjas92-058
  4. Kor. J. Microbiol. Biotechnol. v.27 Characteristics of Lactobacillus reuteri BSA-131 isolated from swine intestine Chang,Y.H.;J.K.Kim;J.H.Yoon;W.Y.Kim;Y.W.Choi;W.J.Lee;Y.B.Kim;Y.H.Park
  5. Kor. J. Appl. Microbiol. Biotechnol. v.28 Isolation and characterization of Lactobacillus of fermentum YL-3 as a poultry probiotic Cho,M.K.;K.Kim;C.H.Kim;T.K.Lee;K.Y.Kim
  6. J. Dairy Sci. v.70 Survival of lactic acid bacteria in the human stomach and adhesion to intestinal cells Conway,P.;L.Gorbach;B.R.Goldin https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(87)79974-3
  7. Del. Med. J. v.42 The significance of the intestinal microflora Finegold,S.M.
  8. Morb. Mortal. Wkly. Rep. v.46 Multidrug resistant Salmonella serotype Gosek,G.;D.Leschinsky;S.Irons
  9. J. Dairy Sci. v.74 Comparison of probiotic and antibiotic intramammary therapy of cattle with evaluated somatic cell counts Greene,W.A.;A.M.Gano;K.L.Smith;J.S.Hogan;D.A.Todhunter https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78483-X
  10. Salmonella typhimurium DT104. Situation Assessment Hogue,A.;J.Akkina;F.Angulo
  11. MS thesis, Kyungnam University Microbiological identification, antimicrobial activity and enhanced production of Bisroot strain Jun,K.D.
  12. Indian Dairyman v.41 Therapeutic properties of acidophilus milk Khedkar,C.D.;J.M.Mantri;S.A.Kulkarnl
  13. Kor. J. Appl. Microbiol. Biotechnol. v.27 Bile salt deconjugation activity of Lactobacillus strain isolated from yogurt products Kim,G.B.;J.H.Lee;K.S.Lim;C.S.Huh;H.S.Bae;Y.J.Baek;H.U.Kim
  14. Kor. Patent Publ. No. 91004366 Lactobacillus sp. KCTC-8458BP and it's application Ko.Y.H.;T.K.Oh;Y.H.Park;Y.S.Kim;D.Y.Yoo;K.H.Cho
  15. Kor. Patent Publ. No. 9100781 New Lactobacillus sp. TSC-66 with acid and bile tolerance Ko,Y.H.;T.K.Oh;Y.H.Park;Y.S.Kim;D.Y.Yoo;K.H.Cho
  16. J. Microbiol. Biotechnol. v.11 Improvement of the stability of Lactobacillus casei YIT 9018 by microencapsulation using alginate and chitosan Koo,S.M.;Y.H.Cho;C.S.Huh;Y.J.Baek;J.Y.Park
  17. J. Appl. Bacteriol. v.79 In vitro inhibition of Helicobacter pylori NCTC 11637 by organic acid and lactic acid bacteria Midolo,P.D.;J.R.Lambert;R.Hull;F.Luo;M.L.Grayson https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.1995.tb03164.x
  18. Kor. J. Appl. Microbiol. Biotechnol. v.24 Characteristics of Enterococcus sp. isolated from animal intestine and powder Park,C.J.;J.S.Pyeon;Y.K.Cho;S.S.Hong;H.S.Lee
  19. J. Kor. Soc. Food Sci. Nutr. v.27 Selection of microorganisms for probiotics and their characterization Park,H.S.;S.H.Lee;T.B.Uhm
  20. J. Dairy Sci. v.78 Symposium: Probiotic bacteria for humans: clinical systems for evaluation of effectiveness Perdigon,G.;S.Alvarez;M.Rachid;G.Aguero;N.Gobbato https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(95)76784-4
  21. Am. J. Clin. Nutr. v.33 Role of dietary Lactobacilli in gastrointestinal microecology Shahani,K.M.;A.D.Ayobo
  22. J. Food Sci. Technol. v.31 Selection and characteristics of Lactobacillus acidophilus isolaged from Korean faces Shin,M.S.;.H.M.Kim;G.T.Kim;C.S.Huh;H.S.Bae;Y.J.Baek
  23. Am. Soc. Microbiol. Molecular Genetics of Bacteria Snyder,L.;W.Champness
  24. Poult. Sci. v.62 Competitive gut exclusion of Avian pathogens by Lactobacillus acidophilus in gnotobiotic chicks Watkins,B.A.;B.F.Miller https://doi.org/10.3382/ps.0621772
  25. Kor. J. Appl. Microbiol. Biotechnol. v.27 Prophylactic effects of Bifidobacterium longum HY8001 against Escherichia coli O157: H7 and Salmonella typhimurium DT104 enteric infection and evaluation of vero cytotoxin neutralizing effects Yang,S.J.:J.W.Yoon;K.S.Seo;H.C.Koo;S.H.Kim;H.S.Bae;Y.J.Baek