초록
양파의 예건 방법 및 기간이 저장 중 부패에 미치는 영향을 구명하기 위하여 만생종인 창녕대고 품종을 이용하여 1997년~1998년의 2개년 동안 양파를 수확 후 노지 포장과조립식 간이하우스(통풍) 및 조립식 간이하우스(무통풍)에서 1~3일간 예건 후 저장하여 실험하였다. 예건 기간중의 최고기온은 무 통풍 하우스에서 가장 높았고 노지 포장에서 가장 낮았으며 특히 무통풍 하우스에서 1997년 처리 2일째 및 3일째와 1998년 처리 2일째는 41.6$^{\circ}C$이상의 고온을 경과하였다. 수확 후의 양파 수분함량은 90.3~89.5%이었으며, 예건 후에는 1997년에는 0.3~l.8%가 감소되었고, 1998년에는 0.2~2.6%가 감소되었으며, 감량정도는 노지에서 가장 많았고, 통풍하우스에서 가장 적었다. 저장기간 중 최고기온은 1997년이 평균 39.2$^{\circ}C$로서 1998년의 37.1$^{\circ}C$에 비해 높게 경과하였으며, 상대습도는 7월은 1997년에 79.3%로서 1998년의 72.7%에 비해 높았으며, 8월은 1998년이 79.1%로서 1997년의 78.2% 보다 오히려 높게 경과하였다. 처리간 부패 발생은 1997년은 저장초기에 부패가 많이 발생하였으나, 1998년은 저장 중기 이후에 부패가 많이 발생하였으며 1997년에 비해 1998년에 부패가 많이 발생하였다. 총 부패율은 통풍하우스에서 가장 낮았고 무통풍 하우스에서 가장 높았으며, 예건 기간은 길수록 부패경감 효과가 높았다. 이상의 결과를 볼 때 수확 후 저장 중 부패를 경감시키기 위해서는 통풍이 되는 하우스에서 1~2일 예건하거나 노지에서 2~3일 예건하는 것이 효과적인 것으로 판단된다.
To decrease the rot of onion bulb during storage in simple house, later cultivar 'Changnyeungdaego' was dried after harvest on the field, ventilation house and non-ventilation house during 1 to 3days in 1997 and 1998. The maximum air temperature during pre-drying maintained highest in the non-ventilation house and lowest in the field, especially higher than 41.6$^{\circ}C$ at second and third day in 1997 and second day in 1998 on the non-ventilation house. Water content of onion bulbs showed 90.3∼89.5% at harvest and reduced 0.3∼l.8% in 1997, 0.2∼2.6% in 1998 after pre-drying, the rate of reduction was highest on the field and lowest on the ventilation house. Mean of maximum air temperature was 39.2$^{\circ}C$ in 1997 and 37.1$^{\circ}C$ in 1998 and relative humidity was 79.3% and 72.7% in July of 1997 and 1998, 78.2% and 79.1% in August of 1997 and 1998 during storage on the simple house after pre-drying. Rotting ratio of onion bulb showed higher in 1998 than 1997, but rotting appeared earlier 1997 than 1998. Total rotting rate as influenced by place and days of pre-drying was the lowest on the ventilation house, and highest on the non-ventilation. As the days of pre-drying increase, rotting rate of onion bulbs were lower. As above results, 1 or 2days of pre-drying on the ventilation house and 2 or 3days of pre-drying on the field were recommended to decrease the rotting onion bulb during storage.