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Growth Characteristics and Nutritive Value of Chufa (Cyperus esculentus L.) for Forage Resource

사료자원으로서 Chufa (Gyperus esculentus L.)의 생장특성과 사료가치

  • 이성규 (상지대학교 생명자원과학대학) ;
  • 황의경 (상지대학교 생명자원과학대학)
  • Published : 2002.03.01

Abstract

Chufa (Cyperus esculentus L.) belongs to one of the sedge family and pows well in summer. The aboveground part of chufa is mostly consisted of leaves and the underground part is mostly composed of a clump of fibrous root with tuber. At the seeding year, it does not reproductive development but produces a lot of tuber. It produced many tillers from the tuber and grows in clumps as a bunch type. The plant height of mature chufa was 73 to 75cm and it grown fully in the middle of July. The number of tillers were increased rapidly until the end of July and still increased slowly after August but it showed very poor growth. The final fresh weight and dry matter yield of aboveground part of chufa were 40.3 tou/ha and 12.1 tou/ha. respectively. The regrowth of aboveground part was vigorous in the early stage of growth after 1st cutting but it was decreased rapidly after the second cutting. In control plot, the number of tubers per a clump were 722 at final stage and their fresh and drymatter yields per m: were 4.2kg and 1.9kg, respectively. In experimental plots, the amount of tubers was decreased steadily according to delay of cutting date, but late cutting date was not affect the tuber formation severely because the tuber produced already early in August. The nutritive value of chufa in vegetative growth stage was good but it was decreased according to growing up. The contents of crude protein(CP), neutral detergent fiber(NDF), dry matter digestibility (DMD) and total digestible nutrients(TDN) of aboveground part of chufa harvested finally were 6.1%, 51.5%, 39.8%, 33.2% and 39.4%, respectively. The contents of crude protein(CP), neutral detergent fiber(NDF), dry matter digestibility(DMD) and total digestible nutrients(TDN) of tubers of chufa were 6.1%, 81.5%, 39.8%, 33.2% and 39.4%, respectively and the content of oil was as high as 16.2%, especially.

Chufa(Cyperus esculentus L.)는 고온성 사초과 식물의 일종으로 여름기간에 잘 자란다. 지상부는 주로 잎으로 구성되어 있으며 지하부는 수염뿌리가 뭉쳐 나있고 끝에 괴경이 달린다. 파종 당년에는 출수가 되지 않고 괴경을 많이 생산한다. 번식은 괴경에서 분얼이 많이 나오는 영양번식을 하며 이 분얼이 다발모양(bunch type)의 포기를 형성한다. 성숙기의 초고는 73~75cm 전후이며 7월 중순에 거의 성장이 완료된다. 포기당 분얼의 수는 7월말까지 급격히 증가하고 8월 이후는 서서히 증가하지만 생장이 빈약하였다. 지상부의 최종 생초수량은 40.3ton/ha, 건물수량은 12.2ton/ha이다. 재생력은 생장초기에는 강하지만 2회 예취후는 재생력이 급격히 떨어진다. 무예취구에서 최종 수확기의 포기당 괴경의 수는 722개, 1$m^2$ 당 생체량은 4.2kg, 건물량은 1.9kg이었다. 예취구의 경우 괴경의 생산량은 예취시기가 늦어질수록 감소하였으나 8월 이후에는 이미 괴경생산이 상당히 진행된 것으로 보였다. chufa의 영양생장기 지상부 사료가치는 우수하였으나 생장이 진행될수록 낮아졌다. 최종 수확한 지상부의 조단백질, NDF, ADF, DMD, TDN 함량은 각각 6.1%, 81.5%, 39.8%, 33.2%39.40%, 괴경의 영양성분은 각각 6.0%, 68.3%, 15.5%, 50%, 51.8%였으며, 특히 지방 함량은 16.2%로 높았다.

Keywords

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