Principal Study of Korean Oak Woods for Utilization with Whisky Aging Barrel

국산 참나무속 수종의 위스키 원액 저장용 목통으로의 활용성 평가

  • Published : 2002.09.01

Abstract

This paper describes experimental results on the utilization of some Korean oak woods for whisky aging barrel. Some anatomical characteristics as vessel diameter, ray spacing, ray height, existence of tyloses, water absorption and color change of alcohol during immersing of wood samples were examined. The oak woods used in this study were ring-porous. The type of ray was a compound ray consisted of uniseriate ray and broad ray. The ray parenchyma cells were almost procumbent, tyloses were presented in white oak(Quercus aliena, Quercus variabilis, Quercus dentata, Quercus mongolica), but absented in red oak(Quercus rubura). Density of wood samples decreased during immersing in alcohol. Alcohol color in Quercus dentata and Quercus aliena presented more darker than other samples. Water absorption of sapwoods was higher than that of heartwoods. Especially, red oak showed more higher water absorption than white oak. Consequently, Korean white oak woods can be used as the whisky aging barrel.

위스키 숙성용 목통으로서 한국산 참나무속 목재의 이용 가능성을 검토하기 위하여 도관직경, 방사조직 밀도, 방사조직 높이, 타일로시스의 존재 유ㆍ무 등 해부학적 특성과 알콜 침지 중의 밀도, 색농도 변화 및 흡수량을 조사하였다. 본 실험에 사용된 참나무속 목재는 모두 환공재였고, 단열방사조직과 광방사조직으로 구성된 복합방사조직을 가지고 있었으며, 방사유세포는 대부분이 평복세포였다. 타일로시스는 루부라참나무를 제외한 공시재 모두에서 존재하였다. 목재 밀도는 알콜 침적 후 많이 감소하였다. 알콜 색 농도는 떡갈나무와갈참나무가 다른 수종보다 더 짙은 황갈색을 나타냈다. 홉수량은 변재가 심재보다 높았고, 특히 red oak가 white oak보다 더 크게 나타났다. 결론적으로 국산 참나무속 수종은 위스키숙성용 목통으로 사용될 수 있을 것으로 판단되었다.

Keywords