분리막을 이용한 쌀뜨물내 유효성분의 회수

Recovery of Useful Components from Rice-washing Water Using Membranes

  • 발행 : 2002.09.01

초록

씻어나온 쌀(무세미) 생산공정 중 발생하는 쌀뜨물 중 함유된 유효성분, 특히 단백질 회수를 위한 분리막 공정에 관하여 검토하였다. 먼저 dead-end형 Amicon 여과셀을 이용하여 단백질 농축에 적절한 분리막을 선정하였으며 이를 토대로 중공사형 한외여과 모듈 또는 가정용 정수기에 사용되는 나권형 나노여과 및 역삼투 모듈을 이용한 투과실험을 행하였다. 그 결과, 분획분자량이 10,000 dalton인 한외여과막은 쌀뜨물내 유효성분 내지는 단백q질을 농축하기에 적절하지 않았다. 그러나 역삼투 또는 나노여과 모듈에 9% 가량의 단백질이 함유된 원료용액을 250%까지 농축할 경우, 역삼투 모듈 농축액중에 단백질의 농도는 22%로서 약 2.4배가 농축되었으며 나노여과 모듈의 경우는 약 2배까지 단백질을 농축할 수 있었다.

Membrane process was investigated to recover useful components, such as protein from rice-washing water generated in the production of the washed-rice. The filtration experiments were carried out using not only a dead-end Amicon cell to determine suitable membranes but also a hollow fiber ultrafiltration, spiral wound nanofiltration and reverse osmosis modules for home water purification. Ultrafiltration module(molecular weight cut-off : 10,000 dalton) was not suitable for recovery of useful components or protein in the rice-washing water, but nanofiltration and reverse osmosis modules showed a good performance. in the case of 250% concentration of the rice-washing water contained about 9% protein the proteins in concentrates of nanofiltration and reverse osmosis were 18% and 22%, which were about 2 and 2.4 times higher protein concentrations than those of feed, respectively.

키워드

참고문헌

  1. 라이스텍 Bulletine
  2. 한겨레
  3. 한국경제
  4. 라이스텍 분석자료
  5. The Kjeldahl Methods for Organic Nitrogen R.B. Bradstreet