오골계, 오골계교잡종 및 육용계육의 이 $\cdot$ 화학적 특성 비교

Physicochemical Properties of Korean Ogol Chicken, the Cross-Bred Ogol Chicken and Broiler Meat

  • 채현석 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
  • 안종남 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
  • 박범영 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
  • 유영모 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
  • 조수현 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
  • 이종문 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
  • 최양일 (충북대학교 축산학과)
  • 발행 : 2002.09.01

초록

본 연구는 오골계, 오골계교잡종(3원교잡) 및 육용계육의 이화학적 특성을 조사하기 위해 각 품종별 3점(점당 3수)을 공시하여 화학적인 특성으로써 일반성분, 무기물, 아미노산, 지방산조성을 조사하였으며 물리적인 특성으로써 전단력, 보수력, 가열감량, 육색 등을 조사하여 비교 분석하였다. 3원교잡으로 생산된 오골계교잡종과 순종오골계 및 육용계육의 육질특성에서 오골계교잡종육의 조단백질 함량은 수컷과 암컷에서 각각 23.67%와 23.575으로 순종 오골계육의 22.84%와22.205%보다 오히려 약간 높았고 특히 육용계육의 21.735에 비해 유의적으로(P<0.05) 높은 함량을 나타내었으며 조지방 함량에 있어서도 순종오골계육에 비해 약간 많았지만 육용계육보다는 유의적으로 낮아 좋은 성분조성을 나타내었다(P<0.05). 특히 오골계교잡종육이 무기물 중에서 Ca이 순종 오골계육과는 비슷하였으나 육용계육보다는 유의적으로 높아(P<0.05), Ca 공급의 좋은 소재로 여겨진다. 아미노산 함량은 serine, leucine, phenylalanine에서 오골계교잡종육이 육용계육에 비하여 유의적으로 많았으며(P<0.05), 맛과 관련이 많은 glutamic acid의 함량은 유의적인 차이는 없었으나(P<0.05), 오골계교잡종육이 오골계 및 육용계육보다 높은 경향을 나타냈다. 오골계교잡종육의 지방산 조성에 있어서는 arachidonic acid(C2O:4, n6)의 함량에서 육용계육과 비교하여 현저히 높은 함량을 나타냈으며 순종오골계육과 비슷한 수준을 나타내었다. DHA 함량에서 오골계교잡종육은 수컷과 암컷이 각각 5.475%와 2.895%로, 순종 오골계육의 2.92%, 1.00% 보다도 높은 함량을 나타내었고, 육용계육에서는 DHA의 함량이 전혀 나타나지 않아 오골계교잡종육의 지방산 조성이 우수한 것으로 나타났다. 오골계교잡종육의 CIE L* 값은 순종 오골계육보다는 약간 낮은 경향을 나타냈으나 오골계의 특징인 검은색은 그대로 유지하고 있었다.

This study was conducted to compare the biochemical properties on chicken meat among Korean Ogol Chicken(KOC), the Cross-bred Ogol chicken(CBO), and broiler(BRO). The results were as follows: the total protein content of the CBO was significantly(P<0.05) higher by 0.83% in male and by 1.37% in female than that of KOC. In the total protein content, CBO also had significantly(P<0.05) higher percentages than that of BRO(21.73%). In the total fat content of CBO, there was a significant (P<0.05)difference between male(0.69%) and female(0.91%). However, on the regarding both sexes the total fat content percentage of CBO was a greatly lower than that of BRO(1.92%). The CBO showed a significantly (P<0.05) higher calcium ion content, with 103.67 ppm and 118.00 ppm in male and female, respectively, than traditional broiler breed(73.80 ppm). But KOC and CBO contained similar calcium ion content in each other. The CBO contained significantly(P<0.05) higher essential amino acids(cystine, serine, lucine, phenylalanine, arginine, proline) than the BRO. In fatty acid composition, the CBO contained higher unsaturated fatty acids, with 34.22 and 26.23% for male and female, respectively, than the KOC containing 29.76 and 24.59% fur male and female, respectively. These were substantially higher levels compared to 19.59% in BRO. Higher trend in Docosa hexaenoic acid(DHA) level was observed in the CBO(5.47% and 2.89% for male and female, respectively) compared to the KOC(2.92% and 1.00%). While DHA in the broiler meat was not detectable. In the ratio between n-6 and n-3, the CBO(3.87∼6.14) appeared to have a better profile than BRO(25.71). The brightness of Commision Internationale do L'Eclairage for CBO were 56.97 and 58.06 for male and female, respectively. Whereas broiler meat showed 62.88. Collectively, these color properties were higher than KOC.

키워드

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