일부 공단 지역 가정 어머니의 식생활 관리 태도 비교

Comparison of Meal Management Attitudes among Housewives between in Industrial Complex and in Non-Industrial Complex on Ansan City in Korea

  • 남숙연 (공주대학교 사범대학 가정교육과 대학원생) ;
  • 김선효 (공주대학교 사범대학 가정교육과)
  • 발행 : 2002.04.01

초록

This study was carried out to compare the meal management attitudes among the mothers(41 years of age) who had middle school students between in industrial complex and in non-industrial complex. The subjects of each group were composed of 192 mothers Living in Ansan city in Korea, and this study was performed by self-administered questionnaire. The results of the present study were as follows: (1) Monthly family income and education level of parents were lower in industrial complex-family(ICF) than in non-industrial complex-family (NICF). The mean age of mothers and family size were similar in two groups, but the frequency of mothers employed was higher in ICF than in NICF Most mothers in ICF worked as a manual- or skilled-laborer. (2) The mothers in ICF tended to have less positive attitude in sewing balanced meals to their families than those in NICF. The score of nutritional knowledge was lower in mothers in ICF than those in NICF. (3) The percentage of expense for purchasing staple foods to total expense of foods tended to be higher in ICF than in NICF. Engel's coefficient was higher, and the frequency and expense for eating out was lower in ICF than in NICF (4) The mothers in ICF did not try to use their time and energy efficiently for meal management. (5) The mothers in ICF were less active in sewing the pleasurable meals including the provision of various cooking methods, flavors, and temperatures, to their families, than those in NICF. Above findings show that family environment such as industrial complex-families and non-industrial complex-families influences the meal management attitudes of mothers. The mothers in ICF had a less positive altitudes for scientific meal managements than those in NICF even though they had the limited resources including money, time and energy for meal management because most mothers in ICF had a job that were paid low salary and finished irregularly or late. Therefore, these results underscore the need to provide the sound nutritional education for the mothers in ICF with respect to reasonable meal management for 'optimal nutrition of family'. In addition, the government should try to make the various welfare policies to improve nutritional status of low income famines including the poor industrial complex-families.

키워드

참고문헌

  1. 강명희, 송은주, 이미숙, 박옥진(1992). 도시 저소득층 주부의 영양 태도, 영양 지식도 및 식생활을 통해서 본 영양 교육의 효과. 한국영양학회지, 25(2), 162-178
  2. 김미경, 기모란, 방금녀, 김기랑, 최보율, 권영준, 이상선, 김찬, 강윤주(1998). 부모의 사회경제적 수준이 도시와 농촌 중고등학생의 영양소 섭취에 미치는 영향. 대한지역사회영양학회지, 3(4), 542-555
  3. 김영희(2001). 저소득층 어머니의 자녀 교육 참여와 자녀의 학교 적응. 대한가정학회지, 39(1), 179-190
  4. 김인숙(1991). 주부의 취업이 자녀의 식습관에 미치는 영향. 인하대학교 교육대학원 석사학위논문
  5. 김혜영, 하태열, 김영진(1995). 전국 중학생 어머니의 영양 태도와 식습관에 관한 조사. 한국영양학회지, 28(2), 152-161
  6. 박영선(2000). 도시 지역 주부의 식생활 관리 태도에 영향을 미치는 요인. 한산 도와 울릉도 지역을 중심으로. 대한가정학회지, 38(3), 131-147
  7. 박혜련, 이경희, 류정순(1997). 도시 가계 조사 자료를 이용한 소득계층별 식생활 패턴 분석. 대한지역사회영양학회지, 2(4), 633-646
  8. 변창진, 최진승, 문수억, 김진규, 권대훈 (1997). 교육평가. 서울: 학지사
  9. 소연경(2000). 도시 가계의 소득계층별 소비지출구조 분석 : IMF이 전과 이후 비교 분석. 대한가정학회지, 38(12), 1-14
  10. 손숙미, 박성희(1999). 도시 저소득층 취학전 어린이 의 영양 상태에 관한 연구: 1. 성장 발육과 영양소 섭취량. 대한지역사회영양학회지, 4(2), 123-131
  11. 안산시(1998). 안산시 통계. 안산시
  12. 예종림, 김선효(1996). 대전 지역 편모가정과 정상가 정 어머니의 식생활 관리 태도 비교. 대한가정학회지, 34(6), 155-167
  13. 이건순, 유영상(1992). 농촌 주부의 영양 지식, 식생활 행동 및 영양 섭취 실태에 관한 연구. 대한가정학회지, 30(4), 63-76
  14. 정문자, 이미리(1998). 도시 저소득층 주부의 스트레스에 대한 대처 전략 척도 개발과 대처 행동조사. 대한가정학회지, 36(12), 129-143
  15. 정문자, 이미리(2000). 취업 주부의 직업 및 가족 스트레스에 대한 인구학적 변인과 심리적 변인의 상대적 영향력 분석. 대한가정학회지, 38(11), 115-126
  16. 정문자, 이미리, 어주경 (1998). 도시 저소득층 가족의 제특성과 주부의 스트레스와의 관계. 대한가정학회지, 36(6), 13-26
  17. 정용선(1989). 소득 수준 향상과 식료품비의 변화에 관한 연구. 경남대학교 대학원 석사학위논문
  18. 정충영, 최이규 (1998). SPSSWlN을 이용한 통계 분석. 서울: 무역경영사
  19. 정현희, 최경순(1996). 저소득층 취업모 아동의 방과 후 생활 조사. 대한가정학회지, 34(2), 379-390
  20. 정희정(1995). 서울 지역 가구의 소득계층별 영양소 및 식품 업취 실태에 관한 연구. 이화여자대학교 대학원 석사학위논문
  21. 최현자(1998). 가계의 식료품 소비 형태와 개선 방향. 대한지역사회영양학회지, 3(3), 474-479
  22. 최홍식(1999). 식품과 현대인의 식생활. 서울: 지구문화사
  23. 통계청(1997a). 생활 속의 통계. 서울: 통계청
  24. 통계청(1997b). 도시 가계 연보. 서울: 통계청
  25. 현기순, 홍성야, 입양순, 이애랑 (1998). 식생활관리학. 서울: 교문사