Series Resonant Full Bridge Inverter for Battery-fed Microwave Oven

배터리 구동 전자레인지를 위한 직렬 공진형 풀브릿지 인버터

  • Published : 2002.04.01

Abstract

In order to solve the problem of system efficiency reduced on account of two stage power conversion, we propose a series resonant full bridge Inverter circuit for battery-fed microwave oven. This circuit has both a compact size and a light weight comparing with the conventional HVT(High Voltage Transformer) method. Also, it may be adjusted power levels of the microwave oven by a frequency control. In this paper, operational principles are explained in detail in order to understand the circuit operation. Also, a proto-type Inverter circuit with 1[kW] Power consumption is built and tested for verifying the operation.

이단 전력변환에 따른 시스템 효율의 감소문제를 해결하기 위해서 배터리 구동 전자레인지를 위한 직렬 공진형 풀 브릿지 인버터 회로를 제안한다. 이 회로는 기존의 HVT(High Voltage Transformer) 방식과 비교해서 콤팩트 한 크기를 가지며 무게 또한 가볍다. 또한, 주파수 제어로 전자레인지의 출력단계를 조절할 수 있다. 본 논문에서는 회로 동작을 이해하기 위해서 동작원리를 자세히 설명하였다. 또한, 1[kW] 소비전력을 갖는 프롯타입 인버터 회로를 제작하고 시험을 통하여 동작을 확인하였다.

Keywords

References

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