電氣刺戟 處理時間이 赤丸20일 무의 收量形質 및 可食部內 $NO_3^-$含量에 미치는 影響

The Effects of the length of Electrical Stimulation Treatment Time on the Yield Components and $NO_3^-$ Content in Edible Parts in 2 Cherry Type Radishes(Raphanus salivas L.).

  • 발행 : 2002.03.01

초록

電氣刺戟의 處理時間이 赤丸20일 무의 收量形質과 可食部 內 窒酸含量에 미치는 영향을 조사하기 위하며 실험한 결과는 다음과 같다. 1. 電氣刺戟 2시간처리가 葉長生長과 根徑肥大를 촉진시키는데 효과적이었으며, 'Comet'와 'Sakuranbo'의 根徑은 무처리구에서 보다 각각 14.7%와 12.8% 증가하였다. 2. 根生體重에서 'Comet'는 2시간구가, 'Sakuran'는 8시간구가 가장 높았고, 이것은 무처리구 보다 각각 39%이상 높은 것이었다. 3. 모든 電氣처리구의 뿌리 내 질酸含量은 무처리구 보다 높았다. 그리고 뿌리의 窒酸含量은 根徑, 機重, 그리고 總重量과도 높은 正의 相關關係를 가고 있는 것으로 나타났다.

The results of the experiment about the effect of the length of electrical stimulation treatment time on the yield components and NO$_3$ content in edible parts of 2 cherry type radishes(Raphanus salivas L.) were like followings. 1. The 2 hours electrical stimulation promoted the length of leaf and the enlargement of the root diameter of 'Comet' and 'Sakuranbo' cultivars, and their root diameters were increased by 14.7% and 12.8% respectively than that of the control. 2, The plot which showed the highest root fresh weight was the 2 hours stimulation plot in 'Comet' and 8 hours stimulation plot in 'Sakuranbo', and these results were approximately 39% higher than that of the control. 3. All of the electrically stimulated plots of 'Comet' and 'Sakuranbo' showed higher NO$^{[-10]}$ $_3$content in roots than the control. And the amount of NO$^{[-10]}$ 3 in their roots showed a remarkable positive correlation with the root diameter, the root fresh weight and the total fresh weight.

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