The Effect of Pumpkin and Medical Herb Extract Supplement on Blood Composition of Mouse

호박 및 한방생약재 추출액이 마우스 혈액성상에 미치는 영향

  • Jang, Sang-Moon (Dept. of Health Food Science, Daegu Health College) ;
  • Lee, Joo-Baek (Dept. of Health Food Science, Daegu Health College) ;
  • Ahn, Hong (Dept. of Health Food Science, Daegu Health College) ;
  • Kim, Ji-Hyang (Dept. of Health Food Science, Daegu Health College) ;
  • Park, Nan-Young (Dept. of Health Food Science, Daegu Health College) ;
  • Han, Chun-Ji (Dept. of Preventive Medicine, College of Medicine, Yanbian University) ;
  • Jang, Kyung-Ho (Dept. of Preventive Medicine, College of Medicine, Yanbian University)
  • 장상문 (대구보건대학 보건식품계열) ;
  • 이주백 (대구보건대학 보건식품계열) ;
  • 안홍 (대구보건대학 보건식품계열) ;
  • 김지향 (대구보건대학 보건식품계열) ;
  • 박난영 (대구보건대학 보건식품계열) ;
  • 한천지 (중국 연변대학 의학원 예방의학부) ;
  • 장경호 (중국 연변대학 의학원 예방의학부)
  • Published : 2002.04.01

Abstract

본 연구는 한방에서 여러 가지 기능성을 주목받고 있는 호박을 주원료로 하고 8가지 한방 생약재를 부재료로 첨가해 이것이 마우스의 혈액 성상 중 적혈구수와 hemoglobin에 어떤 영향을 미치는지 알아보기 위해 진행되었다. 실험은 부재료로 첨가되는 한방생 약재 의 종류와 1회 복용량에 따라9가지 그룹으로 나누어 진행되었으며 먼저 마우스에게서 출혈을 유도한 후 호박 및 한방생 약재 추출물을 먹인 대조군과 비교해 출혈 전으로 회복되는 정도를 살펴보았다. 그 결과 적혈구의 경우9가지 실험구 모두가 대조구에 비해서 유의적으로 적혈구 수가 증가하였다 첨가된 부재료의 수를 줄인 A와 B그룹보다 8가지 한방생약재를 모두 부재료로 첨가한 C그룹에서 가장 높은 증가효과를 보여 주었다. Hemoglobin의 경우에도 9가지 실험구 모두가 대조군에 비해 유의성있는 증가효과를 보여주었다 Hemoglobin도 적혈구와 마찬가지로 A와 B그룹보다 8가지 한방생약재를 모두 첨가한 C그룹에서 회복효과가 가장 우수하였다 적혈구와 hemoglobin모두 1회 복용량보다 첨가되는 한방생약재의 종류에 따라 회복효과가 더 큰 것으로 생각된다.

Keywords

References

  1. 식품재료학 조재선
  2. 식품과 영양 v.7 가지, 호박의 영양과 조리법 안희수
  3. Korean J Food Sci Technol v.29 Chemical composition of the green and repened pumpkin (Cucurbita moschata Duch) Cho GS
  4. 현대병의 원리와 무공해식품 홍문화
  5. 한국식문화학회지 v.5 한국의 전통적 민간요법의 이용실태 조사, 성인병에 이용되는 식품을 중심으로 이금숙;황춘선
  6. J Korean Soc Food Sci Nutr v.27 Effect of pumpkin powder on chemically induced stomach and mammary cancer in Sprague-Dawley rats Choi CB;Park YK;Kang YH;Park MW
  7. Korean J Life Science v.2 식품 및 생체 carotenoid의 co-oxidation 김혜경;최홍식
  8. Matat Res v.402 Cancer prevention by carotenoid Nishino H
  9. J Korean Soc Food Nutr v.24 A study on the development pumpkincitron-honey drink Park YH
  10. Korean J Postharvest Sci Technol v.5 Processing of puress from pumpkin and sweet-pumpkin H SJ;Kim JH;Kim JK;Moon KD
  11. J Korean Soc Food Sci Nutr v.27 Changes in physiochemical components of stewed pumpkin juice with ingredients (ginger, onion, jujube, boxthron) during storage Oh BY;Park BH
  12. J Korean Soc Food Sci Nutr v.27 Changes in physiochemical components of stewed of stewed pumpkin juice heated and stored under different conditions Park BH;Kim HA;Park YH;Oh BY
  13. Korean J Appl Microb Biotech v.24 Screening and comparision of active substances of Angelica gigas Nakai produced in Kangwon and Angelica acutiloba Kitagawa produced in Japan Ham MS;Kim SS;Hong JS;Lee JH;Chung EK;Park YS;Lee HY
  14. Korean J Food and Nutr v.7 Effect of Cinidi rhizoma water-extracted solution on fat contents in plasma, liver and adipose, and fecal steroids of fatted rats induced by high fat dietary Sung TS;Son KM;Bae MJ
  15. Korean J Food and Nutr v.2 Effect of Cinidi rhizoma boiling extract solution on enzyme and hormone of plasma and liver in the fatted rats induced by high fat dietary Sung TS;Son GM
  16. Korean J Nutr v.30 Effects of mugwort, dried orange peel and duchung on lipid metabolism in hyperlipidemia rats Kim JH;Wang SK
  17. J Korean Soc Food Nutr v.22 Effect of the feeding Platycodon grandiforum and Codonopsis lanceolata on the lipid components of serum and liver in rats Kim SY;Kim HS;Su IS;Lee HS;Kim HS;Chung SY
  18. J Korean Soc Food Nutr v.22 Effect of the feeding Platycodon grandiflorum and Codonopsis lanceolata on the fatty acid composition of serum and liver rats Kim SY;Kim HS;Kim SH;Kim HS;Su IS;Chung SY
  19. J Korean Soc Food Sci Nutr v.27 Effect of Codonopsis lanceolata water extract on the level of lipid in rats fed high fat diet Han EG;Sung IS;Moon HG;Cho SY
  20. 한약학 Ⅱ 육창수;심재호;류기욱;김형근;남준용
  21. J Korean Soc Food Nutr v.24 Effect of jujube methanol extract on benzo(a)pyrene induced hepatotoxicity Lee YG;Cho SY
  22. J Pharmac Soc Korea v.18 Diuretic action of hoelen in the dog Lee DI;Ko ST;Moon YH
  23. Official methods of analysis(16th ed.) v.2 AOAC
  24. 식품분석법 김홍기