Influence of Nutrient Addition in the Liquid Yeast Fermentation of Pulverized Food Wastes

남은 음식물의 습식효모배양에서 영양물질첨가가 효모증식에 미치는 영향

  • Lee, Ki-Young (Food Technology, Natural Science, Hoseo University) ;
  • Yu, Sung-Jin (Food Technology, Natural Science, Hoseo University) ;
  • Chae, Hee-Jung (Food Technology, Natural Science, Hoseo University)
  • 이기영 (호서대학교 자연과학부 식품가공학과) ;
  • 유성진 (호서대학교 자연과학부 식품가공학과) ;
  • 채희정 (호서대학교 자연과학부 식품가공학과)
  • Received : 2000.10.16
  • Accepted : 2001.01.09
  • Published : 2001.03.30

Abstract

For the production of probiotic feed enriched with viable yeasts, aerobic liquid culture of Kluyveromyces marxianus was attempted in pulverized residual food wastes. After the preliminary shaking culture result, the liquid food wastes was added with urea($0.5g/{\ell}$), o-phosphate($0.4g/{\ell}$ ), molasses($4g/{\ell}$), and yeast extract($1g/{\ell}$), and the fermentation was carried out in 2-litre jar fermenter. In 12 hours of aerobic mixed culture with Aspersillus oryzae, viable cell count of the yeast reached to the number of $1.4{\times}10^{10}/{\ell}$ in the cultured medium.

남은 음식물을 갈아 액상으로 만든 기질을 이용하여 생효모를 함유한 생균제제사료(probiotics)를 생산하기 위해 효모의 호기적 액상발효를 시도하였다. 기질의 영양조성의 최적화를 위해 미리 진탕배양한 결과를 토대로 액상의 남은 음식물 기질에 우레아($0.5g/{\ell}$), 당밀($4g/{\ell}$), O-phosphate($0.4g/{\ell}$), yeast extract($1g/{\ell}$)를 첨가하여 2리터 용량의 발효기를 이용하여 Kluyveromyces marxianus와 Aspersillus. oryzae를 접종하여 통기발효 시킨 결과 12시간 내에 $1.4{\times}10^{10}/liter$의 생균효모농도를 얻을 수 있었다.

Keywords