수산가공폐수슬러지의 퇴비화과정중 물질변화

Changes of the Substances during Composting of Seafood Processing Wastewater Sludge

  • 이홍재 (경상대학교 농화학과) ;
  • 백송범 (경상대학교 농화학과) ;
  • 김우성 (부산지방 식품의약품 안전청) ;
  • 박현건 (진주산업대학교 환경공학과) ;
  • 허종수 (경상대학교 농화학과)
  • Lee, Hong-Jae (Dept. of Agricultural Chemistry, Gyeongsang National Univ.) ;
  • Back, Song-Bum (Dept. of Agricultural Chemistry, Gyeongsang National Univ.) ;
  • Kim, Woo-Seong (Pusan Regional Food & Drug Administration) ;
  • Park, Hyun-Geoun (Dept. of Environmental Engineering, Chinju National Univ.) ;
  • Heo, Jong-Soo (Dept. of Agricultural Chemistry, Gyeongsang National Univ.)
  • 투고 : 2001.08.03
  • 심사 : 2001.08.23
  • 발행 : 2001.09.30

초록

수산가공폐수슬러지를 이용한 고품질의 퇴비생산을 위하여 현장 퇴비화공장에서 슬러지와 가축분의 혼합 비율에 따른 퇴비화 과정중의 온도는 모든 처리에서 퇴비화 3~5일간 급격히 상승하여 최고온도에 도달하였으며 그후 서서히 감소하는 경향이었다. 퇴비화 19일후 하강온도가 $40{\sim}50^{\circ}C$되었을 때를 1차 퇴비화 종료시점으로 판단하고 1차 뒤집기를 실시하고 후숙을 시켰으며 그후 퇴비화조내의 온도가 다시 상승하였다. 그후 2차 및 3차 뒤집기를 실시하였으나 온도의 상승폭이 작아 퇴비화가 완료된 것으로 판단하였다. 그리고 퇴비화과정중 온도는 슬러지 첨가율이 높을수록 높았다. 퇴비화 종료시점에서의 퇴비중 총 탄소함량은 퇴비화 초기에 비해 약 4.5~8.0% 감소하였고, 그 감소폭은 수산가공폐수슬러지의 첨가율이 높을수록 증가하였다. 퇴비화과정 중 유기물중 ether추출물질, resins 및 hemicellulose함량은 각각 약 35~77%, 32~69% 및 19~30%감소하였으나, 수용성 polysaccharides함량은 별 변화가 없었고, cellulose, lignins 및 미동정태 유기물함량은 약간 증가하였다. 퇴비화 종료시점에서의 총 질소, amino sugar태 및 amino acid태 질소함량은 퇴비화재료에 비해 각각 약 20~42%, 11~40% 및 23~65% 감소하였다. 퇴비화과정 중 humic acid함량은 별 변화가 없었으나, fulvic acid함량은 퇴비화가 진행될수록 감소하여 전체 humus 중 humic acid가 차지하는 비율이 증가하였다. 수산가공폐수 슬러지의 퇴비화과정 중 시기별 무우, 배추 및 오이의 발아율 및 뿌리 생장율을 조사한 결과 모든 처리에서 발아율은 퇴비화 30일 이후에는 90%이상으로서 완숙퇴비기준치 이상이었고, 뿌리생장율도 30일 이후에는 대조구와 비슷하였으며 퇴비화 30일 이후에는 각 처리 조건 및 시기별 별 영향이 없었다.

To study the possibility of agricultural utilization of seafood processing wastewater sludges, the changes of temperature and humus, the form of organic matter and nitrogen and the germination ratio of plant during the composting were investigated. The results were summarized as follows. Temperature was rapidly increased at early stage of composting, reached to $67{\sim}76^{\circ}C$ in highest temperature at 3~5 days, and then decreased gradually fallen to $40{\sim}50^{\circ}C$ at 19 days after composting, at the point was upset firstly. The third upset was conducted at 60days after composting, and then the temperature was little changed. The contents of total organic matters in the compost for composting were down 4.5~8.0%. Ether extractable materials, resins and hemicellulose contents of the organic matters for composting were decreased with 35~77%, 32~69% and 19~30%, respectively. And cellulose, lignins and unknown materials contents in the organic matters for composting were increased a little, but water soluble polysaccharides of organic matters were little changed. Total nitrogen, amino sugar and amino acid nitrogen contents in the compost for composting were decreased with 20~42%, 11~49% and 23~65%, respectively. The contents of humic acid in the compost for composting were little changed, but contents of fulvic acid in the compost for composting were decreased gradually. Germination ratio of radish, chinese cabbage and cucumber were over 90%, when the compost produced at 30 days after composting was tested on plant germination.

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과제정보

연구 과제 주관 기관 : 농림부