Effects of Residual Food Fermentation Solution on the production of Lettuce(Lactuca sativa L.)

상추에 대한 남은 음식물 혐기 발효액의 시용 효과

  • Chang, Ki-Woon (Dept. of Agricultural Chemistry, College of Agriculture and Life Sciences, Chungnam National University) ;
  • Yu, Young-Seok (Dept. of Agricultural Chemistry, College of Agriculture and Life Sciences, Chungnam National University) ;
  • Jung, Yun-Kyoung (Dept. of Agricultural Chemistry, College of Agriculture and Life Sciences, Chungnam National University)
  • 장기운 (충남대학교 농업생명과학대학 농화학과) ;
  • 유영석 (충남대학교 농업생명과학대학 농화학과) ;
  • 정윤경 (충남대학교 농업생명과학대학 농화학과)
  • Published : 2001.12.30

Abstract

As part of the recycling methods, residual food through the anaerobic fermentation process was decomposed into methane gas and fermentation liquid. The research was conducted to measure the effect of application of fermentation liquid on chemical properties of soil and plant growth according to application rate and separate manure at the base of nitrogen in fermentation liquid. The fermentation liquid contained 0.52% nitrogen was applied in treatments by standard fertilizer. The treatments were composed of the control only with chemical fertilizer and N-50, N-100-4, N-100-8 were each of applied with 50, 100(6 times), 100(3 times)% of fermentation liquid contrast to standard fertilizer. Properties of fermentation liquid was high EC because of waster soluble organic compounds as well as much of salts and also contained a lot of suspended solid. The changes of soil chemical properties little occurred in before and after of experiment but EC and content of ex. Ca in soil were increased. Fresh weigh in treatments applied with fermentation is high than that of control but the difference between treatments little showed. The above result means if fermentation liquid be used instead of chemical fertilizer the volume of used fermentation liquid will be reduced by 50% of present standard fertilizer.

남은 음식물에 대한 재활용 방안으로 이용되고 있는 혐기발효공법을 통해 음식물은 가스와 발효액로 분해된다. 본 연구는 발효액을 이용할 목적으로 질소기준으로 시용량과 추비의 분시를 달리하여 작물의 생육과 토양변화를 조사하기 수행되었다. 0.52%를 함유하고 있는 발효액은 처리구의 시용량에 적합하게 처리되었고 처리구는 화학비료를 시비한 대조구, 추비과정에서 발효액을 질소기준으로 추천시비량의 50, 100(4일 간격, 6회), 100%(8일 간격, 3회)를 시용한 발효액 처리구를 두었다. 발효액에는 염류 성분과 수용성 유기물질이 많이 함유되어 있어 높은 EC값을 보였다. 시험 전 후 토양의 화학성 변화는 크지 않았으나 EC와 치환성 Ca 함량이 높아졌다. 8차 까지 수확한 결과 발효액 처리구의 수확량이 대조구보다 우세하였으나 발효액 처리구간에 차이는 거의 없었다. 이는 현재 사용하고 있는 질소의 시비량을 발효액으로 대치할 경우 50% 감소가 가능할 것으로 판단된다.

Keywords