초임계 이산화탄소를 이용한 가다랑어 내장으로부터 지방산 추출 및 단백질 농축물의 제조

Processing of Protein Concentrate and Fatty Acid Extraction from Tuna Viscera using Supercritical Carbon Dioxide

  • 전병수 (부경대학교 식품생명공학부, 수산식품연구소) ;
  • 윤성옥 (부경대학교 식품생명공학부, 수산식품연구소) ;
  • 이승진 (부경대학교 식품생명공학부, 수산식품연구소)
  • CHUN Byung-Soo (Faculty of Food Science & Biotechnology, Pukyong National University/Institute of Seafood Science) ;
  • YOON Sung-Ok (Faculty of Food Science & Biotechnology, Pukyong National University/Institute of Seafood Science) ;
  • LEE Seung-Jin (Faculty of Food Science & Biotechnology, Pukyong National University/Institute of Seafood Science)
  • 발행 : 2001.05.01

초록

초임계 이산화탄소를 이용한 가다랑어 내장으로부터 지방산 추출 및 단백질 농축물의 제조를 위하여 초임계 추출장치의 조건을 압력 1,500-2,000psig, 온도$25^{\circ}C\~40^{\circ}C$으로 하여 추출실험을 하였다. 유속 50mL/min, 압력 1,800psig, 온도 $35^{\circ}C$, 입자크기 0.25mm에서 약 $97\%$ 이상의 지질 추출효율을 보였고, Fig. 5와 6에서 알 수 있듯이 압력 1,800psig, 온도 $35^{\circ}C$, 입자크기 0.25mm의 조건에서 지질을 제거함으로 인하여 약 $50\%$의 단백질이 회수되었고 대부분의 이 취가 제거된 것을 관능적으로 확인할 수 있었다. 이 조건에서 추출된 지질의 주요 지방산으로는 palmitic acid (16: 0), oleic acid(18:1) 등이었고, 주요 유리 아미노산는 taurine 등이었으며, 주요구성 아미노산은 glutamic acid, leucine, lysine 등이었다.

Supercritical fluid extraction was explored as a method for removing lipids and bad odor from tuna viscera. Selected conditions of extraction pressure, time, temperature and sample size were evaluated for effective removal of lipids and bad odor, Supercritical carbon dioxide was used as a solvent and the extraction was performed at semi-batch flow type. The experimental conditions used in this work was the range of pressure from 1,500 psig to 2,000 psig, the temperature from $25^{\circ}C\;to\;40^{\circ}C$ and dried sample size from 0.2 mm to 1.0 mm. The main fatty acids extracted from tuna viscera were palmitic acid (16: 0) heptadecenoic acid (17: 1) oleic acid (18: 1) and docosahexaenoic acid (22: 6). Protein concentrate was obtained without deformation the optimum condition at $35^{\circ}C$, 1,800 psig and 0.25 mm of the size. In the concentrate after supercritical carbon dioxide extraction, the major amino acids were glutamic acid, leucine and lysine.

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