서해산 동죽 (Mactra veneriformis)의 토사 배출 및 미생물 정화 조건

Sand Elimination and Microbial Depuration in Surf clam, Mactra veneriformis, Harvested from Western Coast of Korea

  • 송기철 (국립수산진흥원 서해수산연구소) ;
  • 목종수 (국립수산진흥원 서해수산연구소) ;
  • 강창수 (혜전대학 제과제빵학부) ;
  • 장동석 (부경대학교 식품공학과)
  • SONG Ki-Cheo1 (West Sea Fisheries Research Institute, National Fisheries Research & Development Institute) ;
  • MOK Jong-Soo (West Sea Fisheries Research Institute, National Fisheries Research & Development Institute) ;
  • KANG Chang-Su (Department of Baking Technology, Hyejeon College) ;
  • CHANG Dong-Suck (Department of Food Sience & Technology, Pukyong National University)
  • 발행 : 2001.05.01

초록

본 연구는 서해산 동죽의 토사 배출 및 미생물 정화의 최전 조건을 검토하기 위하여 토사 배출에 대한 수질의 영향, 그리긴 동죽에 대한 폐사율, 토사 잔존유무 및 세균학적 조사를 실시하였다. 동죽의 토사 배출을 위한 적절한 수질조건은 수온 $23^{\circ}C$, 염분농도 $32.9\~35.0\%_{\circ}$, $pH\;7.9\~9.0$이었다. $23^{\circ}C$로 조절한 자연해수 (염분농도 $32.9\%_{\circ}$, pH 7.9)를 사용하여 토사배출 시험을 실시한 결과, 동죽은 마리당 평균 약 210mg의 토사를 함유하고 있었으며, 24시간 후에 $94\%$를 배출하였다. 동죽은 공급 해수의 유수량과 동죽에 대한 해수 비율이 높을수록 양호한 생리상태 및 토사배출 성상을 보였으며, 최적 토사배출조건은 동죽에 대한 수조내 해수 비율을 4,000 L/$m^3$ 이상으로 하여 최저 150 L/minute/$m^3$의 유수량으로 36시간 이상 공급해 주는 것이었다. 동죽의 미생물 정화는 토사 배출과 마찬가지로 유수량이 많을수록 동죽에 대한 해수 비율이 높을수록 효과적이었으며, 위생지표세균인 대장균군을 기준으로 하였을 때 가장 효율적인 미생물 정화 조건은 동죽에 대한 해수 비율이 4,000 L/$m^3$ 이상일 때 최저 150 L/minute/$m^3$의 유수량으로 24시간 이상 공급해주는 것이었다.

Surf clam, Mactra veneriformis, is a important shellfish produced in south-western coast of Korea. But it's ready to be contaminated and have sand in flesh because it mainly inhabit in silt at tHe inside of coastal area. We determined optimum conditions for the sand elimination and microbial depuration in the shellfish harvested from western coast of Korea. It was found that the most effective conditions of process water for the sand elimination were $23^{\circ}C$, $32.9-35.0\%_{\circ}$ salinity and pH $7.9\~9.0.\;A$ surf clam contained about 210 mg of sand whose $94\%$ was eliminated after 24 hours in natural sea water ($32.9\%_{\circ}$ , pH 7.9) controlled at $23^{\circ}C$. To eliminate both sand and microorganisms contaminated in surf clam, the process water should be run during at least 36 hours for the former and 24 hours for the latter at 150 L/minute/$m^3$of shellfish, when its volume was above 4,000 L/$m^3$ of shellfish in 2 tons of tank.

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