Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 34 Issue 4
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- Pages.384-388
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- 2001
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Comparison of Regional Variation in Food Component of Top Shell, Omphalius pfeifferi capenteri
어획지별 바다방석고둥의 식품성분 특성
- HA Jin-Hwan (Department of Food Science and Engineering, Cheju National University) ;
- KIM Poong-Ho (South Sea Fisheries Research Institute, National Fisheries Research and Development Institute) ;
- SIM Hyo-Do (Division of Marine Bioscience/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
- KIM Jin-Soo (Division of Marine Bioscience/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University) ;
- KIM In-Soo (Division of Marine Bioscience/Institute of Marine Industry, Gyeongsang National University)
- 하진환 (제주대학교 식품공학과) ;
- 김풍호 (국립수산진흥원 남해수산연구소) ;
- 심효도 (경상대학교 해양생물이용학부 해양산업연구소) ;
- 김진수 (경상대학교 해양생물이용학부 해양산업연구소) ;
- 김인수 (경상대학교 해양생물이용학부 해양산업연구소)
- Published : 2001.07.01
Abstract
In order to investigate regional variation of food component in the top shells, Omphalius pfeifferi capenteri, caught from Jeju, Sogwipo, Hallim and Songsan, Jeju island, Republic of Korea, food sanitary (heavy metal and volatile basic nitrogen), nutritional (mineral, total amino acid contents, fatty acid composition), taste (extractive nitrogen) components and sensory evaluation (color, texture and taste) were measured. From the result of the contents of heavy metal and volatile basic nitrogen, the top shell might not invoke health risk in using food source, The extractive nitrogen contents of top shell were
바다방석고둥을 효율적으로 이용하기 위한 기초 연구로 바다방석고둥의 어획지별 (제주시, 서귀포시, 한림읍 및 성산읍 연안)위생적, 영양적, 맛 및 관능적 특성과 같은 식품성분 특성에 대하여 살펴보았다. 바다방석고둥은 수은, 납 및 카드뮴과 같은 중금속이 검출되지 않았거나 흔적량에 불과하여 식품소재로 사용하여도 중금속적인 면에서는 안전하다고 판단되었다. 바다방석고둥의 엑스분 질소함량은