Abstract
Carbon monoxide was generated when the saccharides which contained aldehyde group were added to alkali solution (NaOH solution) at $25^{\circ}C$ or $40^{\circ}C$. When the milk was added to 1.0 M NaOH solution at $25^{\circ}C$ and to 0.01 M NaOH solution at $40^{\circ}C$, carbon monoxide was generated. The carbon monoxide gas which was generated by 20 mL of 0.1 M lactose or 0.1 M xylose and 2 mL of 1.0 M NaOH solution at $50^{\circ}C$ for 2days was bubbled through 2 mL of fresh blood. The carboxyhemoglobin concentrations of both conditions were 31%. However, when the carbon monoxide gas which was generated by 30 mL of milk and 2 mL of 1.0 M NaOH at $50^{\circ}C$ for 2days or 3days was bubbled through 2 mL of fresh blood, the carboxyhemoglobin concentration was 32% or 42% respectively.
알데히드 기를 가지는 당류가 알칼리 용액 하에서 발생되는 일산화탄소를 알칼리의 농도, 반응 온도 및 시간에 따라 분석하였다. 락토스를 포함하고 있는 우유에서 $25^{\circ}C$와 $40^{\circ}C$의 조건으로 1.0 M NaOH와 0.01 M NaOH 용액 하에서 생성되는 일산화탄소를 정량 분석하였다. 또한 0.1 M lactose와 0.1 M xylose 각각 20 mL와 1.0 M NaOH용액 2 mL를 $50^{\circ}C$에서 48시간 동안 반응시키면서 발생되는 일산화탄소를 신선한 혈액에 bubbling 시킨 다음 그 혈액에서 일산화탄소-헤모글로빈의 농도를 측정한 결과 일산화탄소-헤모글로빈의 농도가 31%였으며, 일산화탄소-헤모글로빈 특유의 UV spectrum을 얻을 수 있었다. 같은 방법으로 우유 30 mL에 20 mL의 1.0 M NaOH를 가하여 $50^{\circ}C$에서 48시간 72시간동안 반응시키면서 발생되는 일산화탄소를 신선한 혈액에 bubbling 시킨 다음 혈중 일산화탄소-헤모글로빈의 농도를 측정한 결과 일산화탄소-헤모글로빈의 농도는 각각 32%와 42%를 나타내었다.