Quantitative Analysis of Total Phenolic Content in Apple

사과의 총 페놀함량 정량분석

  • Whang, Hea-Jeung (Department of Food Science and Technology, Chung-Ang University) ;
  • Han, Wan-Soo (Department of Chemistry, Mokwon University) ;
  • Yoon, Kwang-Ro (Department of Food Science and Technology, Chung-Ang University)
  • 황혜정 (중앙대학교 산업과학대학 식품공학과) ;
  • 한완수 (목원대학교 이공대학 화학과) ;
  • 윤광로 (중앙대학교 산업과학대학 식품공학과)
  • Received : 2001.03.26
  • Published : 2001.10.25

Abstract

Total amounts of phenolic compounds of Korean apples were determined by UV-visible spectrphotometry of Folin-Dennis, Prussian-blue and vanillin-HCI, respectively. The analytical data from the method of Folin-Dennis were estimated to be the most reasonable to determine the total amounts of phenolic compounds in Korean apples. It was also confirmed that the amounts of total phenolics could be calculated as chlorogenic acid equivalence, more effectively than that of other phenolic compound equivalence.

사과에 분포하는 페놀계 물질의 총 함량을 분석하는데 가장 적절한 방법을 확립하기 위하여 우리나라에서 재배되는 4품종을 각각 5개 지역에서 수집한 20개 종류의 사과를 시료로 가장 효율적인 분석조건을 조사하였다. 천연재료 줌의 총 페놀 정량방법으로 이용되고 있는 분광광도법인 Foline-Dennis법, Prussian-blue법 그리고 vanillin-HCI법을 각각 시료에 적용하여 총 페놀 함량을 측정하여 고찰하였다. 그 결과 chlorogenic acid 상당량으로 산출한 Folin-Dennis법이 사과의 총 페놀 정량방법으로 가장 적합하였다.

Keywords

References

  1. J. Food. Sci. v.55 Cilliers, J.J.L.;Singleton, V.L.;Lamula-Raventos R.M.
  2. J. Agric. Food Chem. v.52 CoSegteng, M.Y.;Lee, C.Y.
  3. J. Agric. Food Chem. v.38 Spanos, G.;Wrolstad, R.E.
  4. J. Food. Sci. v.60 Lee, Y.;Howard, L.R.;Villalon, B.
  5. J. Agric. Food Chem. v.10 Swain, T.;Hillis, W.E.
  6. J. Agric. Food Chem. v.28 Budini, R.;Tonelli, D.;Girotti, S.
  7. J. Agric. Food Chem. v.29 Broadhurst, R.B.;Jones, W.T.
  8. 한국식품과학회지 v.26 이정희;이서래
  9. 한국식품과학회지 v.26 이정희;이서래
  10. 생약학회지 v.6 박수선;한정순
  11. J. Agric. Food Chem. v.41 Jones, L.A.;Prabel, J.B.;Glennon, J.J.;Copeland, M.F.;Kavlock, R.J.
  12. 테이타리서치 SAS라는 통계상자 김충련
  13. J. Agric. Food Chem. v.17 Schmidt, H.W.;Neukom, H.
  14. J. Sci. Food. Agric. v.26 Whiting, G.C.;Coggins, R.A.
  15. J. Sci. Food. Agric. v.50 McRae, K.B.;Lidster, P.D.