분석과학 (Analytical Science and Technology)
- 제14권4호
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- Pages.331-339
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- 2001
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- 1225-0163(pISSN)
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- 2288-8985(eISSN)
감귤류와 한국산 청피에 함유된 Methoxylated Flavonoids의 분석과 정량적 분포
Quantitative Distribution and Analysis of Methoxylated Flavonoids in Citruses and Korean Chung-pi
- 백순옥 (한국인삼연초연구소) ;
- 복진영 (한국인삼연초연구소) ;
- 천현자 (원광대학교 한의학 전문대학원) ;
- 정승일 (원광대학교 한의학 전문대학원) ;
- 한완수 (목원대학교 화학과) ;
- 김일광 (한국인삼연초연구소)
- Baik, S.O. (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
- Bock, J.Y. (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
- Chun, H.J. (Professional graduate School of Oriental Medicine, Wonkwang Univ.) ;
- Jeong, S.I. (Professional graduate School of Oriental Medicine, Wonkwang Univ.) ;
- Han, W.S. (Chemistry Dept., Mokwon Univ.) ;
- Kim, I.K. (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute)
- 투고 : 2001.06.26
- 발행 : 2001.08.25
초록
감귤류와 한국산 청피에 함유된 methoxylated flavonoids (sinenstin, nobiletin, tangeretin)를 HPLC, mass 그리고 NMR로 분리하고 분석하였다. Methoxylated flavonoids는 Chung-pi(I)과 Chung-pi(II)에 가장 풍부하게 함유되었다. 한국산 밀감에서 얻어진 Chung-pi(I), (II)의 methoxylated flavonoids 함유량은 밀감성숙도에 따라 증가하였으며, 10월 중순이후에는 서서히 감소하였다.
Methoxylated flavonoids (sinenstin, nobiletin, tangeretin) were isolated and identified by preparative HPLC, mass and NMR. Chung-pi(I) and Chung-pi(II) contained methoxylated flavonoids most richly. Methoxylated flavonoids in Chung-pi obtained from Korean Milgam increased with fruit maturity, while contents of the methoxylated flavonoids gradually decreased after mid of October.