초록
카사바 (Manihot esculenta Crantz cv. MColl 22)의 마디절편을 제아틴 0.01%가 첨가된 MS 기본배지에서 2주간 현탁배양하여 경엽부 길이가 1.5∼2.5 cm로 생장된 유식물의 부정근을(1) 1∼l.5 cm길이만 남기고 짧게 전정, (2) 1∼2 mm 이내로 제거, (3)뿌리 발생부 전체를 절단한 후 마사토를 담은 유리병에 이식하여 비무균조건에서 순화생장시켰다. 그 결과 이식 7∼10일경부터 각 조건에서 새 뿌리가 발생되기 시작하여 6주 후에는 조건에 따라 73∼93%의 생존율을 나타냈다. 기내 발생 뿌리 가운데 손상 없이 토양에 이식된 것은 그대로 생존을 계속하여 유식물 생장에 도움을 주었으며, 제거된 부정근은 이식 후 신장이 중단되고 새로 뿌리가 발생되었다. 그러나 간혹 전정되고 남은 부분에 측근이 발생된 것이 관찰되었다. 각 조건에서 새로 발생된 기외 뿌리의 수와 길이 및 경엽부 길이와 마디 수에서는 서로 유의성 있는 차이를 나타내지 않았으나, 생체중에서는 전정>제거>절단의 순으로 약간의 차이를 보였다. 미세증식된 카사바의 기내발생 부정근을 적절히 전정 또는 제거한 후 이식하여 순화시키는 것은, 작업을 간편하게 할 뿐만 아니라 유식물의 생존율이 높고 생장에도 지장이 거의 없으므로 경제적인 미세증식 방법으로 유용하게 이용될 수 있다.
The in vitro plantlets of cassava (Manihot esculenta Crantz cv. MColl 22) could be regenerated from nodal explant cultures in a liquid MS basal medium containing 0.01 mg/L zeatin for 2 weeks. The plantlets of 1.5∼2.5 cm in shoot length were transplanted to a glass bottle containing fine sand and acclimated under non-sterile conditions after excising their intact roots by: 1) prune leaving roots base of 1∼1.5 cm; 2) complete removal of roots; and 3) cutting off the rooting zone. The majority of in vitro-formed intact roots continued growth after transferred to soil, and all of the damaged roots stopped further growth. The plantlets with excised roots began to develop new roots within 7∼10 days after being transferred to a glass bottle, and a few of the pruned roots developed lateral roots from the remaining portion. Pruning and removal of in vitro roots resulted in a high survival rate (>87%), and did not significantly affect ex vitro root regeneration and acclimation, but the plantlets in which the rooting zone had been cut-off showed 73% survival rate. Pruning or removal of in vitro roots before transfer of plantlets is recommended for useful method of commercial micropropagation because of easier handling and high survival rate of plantlets.