Detection of Tobamoviruses and Survey on Contamination Rate in Commercial Pepper Seeds Using Gelatin Particle Agglutination Test

젤라틴입자응집반응법을 이용한 국내 시판 고추종자의 Tobamovirus 검출 및 오염률 조사

  • 한정헌 (서울대학교 농업생명과학대학 응용생물화학부) ;
  • 장태호 (서울대학교 농업생명과학대학 응용생물화학부) ;
  • 이철호 (서경대학교 이공대학 생물공학과) ;
  • 김영호 (서울대학교 농생명공학부 식물분자유전육종센터) ;
  • 나용준 (서울대학교 농업생명과학대학 응용생물화학부)
  • Published : 2001.12.01

Abstract

Gelatin particle agglutination test (GPAT) was optimized for detection of Tobamovirus and contamination of the virus in commercial pepper seeds was evaluated. The optimum concentration of ${\gamma}$-globulin G, specific to tobacco mosaic virus pepper strain, was 100 ug/ml. The sensitivity of GPAT for the detection of Tobamovirus in pepper seeds was as high as enzyme-linked immunosorbent and dot immunoblotting assays. Optimum dilution ranges of the seed extract for GPAT was 5-25 folds. Using the optimized GPAT with above conditions, the rate of Tobamovirus contamination in seeds was turned out to be average of 79.1%.

시판고추 종자로부터 Tobamovirus를 검출하고 Tobamovirus 오염률을 조사하고자 gelatin particle agglutination test (GPAT)의 최적조건을 조사하였다. Gelatin 입자에 감작할 담배 모자이크 바이러스 고추 계통에 대한 ${\gamma}$-globulin G 의 최적농도는 100$\mu\textrm{g}$/$m\ell$이었고, GPAT의 바이러스 검출 감도는 효소면역항체법 및 dot immuno-binding assay와 유사하였으며, Tobamovirus 검출을 위한 종자시료의 최적 희석배수는 5배에서 25배였다. 그리고 최적화된 GPAT에 의한 국내시판 고추종자의 Tobamovirus 오염률은 평균 79.1%인 것으로 판명되었다.

Keywords