The Korean Journal of Food And Nutrition (한국식품영양학회지)
- Volume 14 Issue 6
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- Pages.527-531
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- 2001
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- 1225-4339(pISSN)
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- 2287-4992(eISSN)
Purification and Characterization of Antioxidant Substance from the Stem Bark of Rhus verniciflua
옻나무 껍질에서 항산화물질의 정제와 특성
Abstract
In order to isolate antioxidant substances from Rhus verniciflua (RV) , the dried stem bark was extracted with water. The crude water extracts was purified by using HPLC method with a DEAE (anionic type) , CN and ODS column. The purified compound remained stable at pH 3.0∼6.0. but unstable above pH 6.5. It was stable at 100
옻나무는 독성이 있는 금기물질임에도 불구하고 한국에서는 민간요법으로 옻닭 등의 가공식품 형태로 사용하여 왔다. 항산화 물질은 옻나무 껍질에 물을 가하여 추출하여 분리하였다. 물 추출물은 DEAE, CN, ODS 컬럼을 사용하여 HPLC로 정제하였다. 정제된 순수물질 안정성은 pH 3.0~6.0의 산성영역에서는 안정하였으나, pH 6.5 이상에서는 불안정하였으며, 10