Effects of Delayed Gamma-Irradiation and CA Storage on the Quality of Chestnuts

수확 후 지연 감마선 조사와 CA 저장이 밤의 품질에 미치는 영향

  • 권중호 (경북대학교 농산물가공저장유통기술연구소) ;
  • 정형욱 (경북대학교 농산물가공저장유통기술연구소) ;
  • 김경은 (경북대학교 농산물가공저장유통기술연구소) ;
  • 정헌식 (경북대학교 농산물가공저장유통기술연구소) ;
  • 최종욱 (경북대학교 식품공학과)
  • Published : 2001.03.01

Abstract

The study was performed to investigate the effects of delayed gamma-irradiation and CA storage on the keeping quality of chestnuts. Chestnuts peviously stored for 3 months at 0$^{\circ}C$ were irradiated at 0 to 0.25 kGy of Co$\^$60/ gamma rays and then stored for 6 months under CA conditions of 3% O$_2$ and 5% CO$_2$ or air at 0$^{\circ}C$. Delayed gamma-irradiation completely inhibited the sprouting of chestnuts, and tore reduced the rotting rate by the combination with CA storage. The weight loss was reduced by delayed gamma-irradiation and CA storage. Hunter L and b values of flesh surface of the chestnuts stored under CA were higher than those of samples stored under air regardless of gamma irradiation. Vitamin C, total sugar and reducing sugar contents decreased immediately after irradiation Vitamin C and reducing sugar contents after 6 months of storage were lower in the samples kept under CA than in those under air. Results indicated that delayed gamma-irradiation after harvest and subsequent CA storage showed inhibitory effects against the development of saluting and rotting and the loss of weights and surface flesh color changes in chestnuts.

밤(Castanea crenata, 은기)의 수확 후 품질유지에 있어서 지연 감마선 조사와 CA 저장의 영향을 확인하기 위하여, 밤을 수확하여 $0^{\circ}C$에서 3개월간 보관한 후 0.25kGy의 감마선을 조사하고 $0^{\circ}C$의 CA (3%O$_2$+5% $CO_2$) 및 air조건에서 6개월간 저장한 다음 이화학적 품질특성들을 측정하였다. 밤의 발아(근)는 지연 감마선 조사에 의해 완전 억제되었으며 부패는 CA저장과 병행시 더욱 적게 발생되었다. 중량감소는 CA저장 밤이 air 저장 밤보다 작었고 지연 감마선 조사에 의해 약간 억제되었다. 과육표면의 L값과 b값은 지연 감마선 조사의 영향이 없이 CA저장 밤이 air 저장 밤보다 높게 유지되었다. 비타민 C, 전당 및 환원당 함량은 지연 감마선 조사 직후 감소되었으나 저장 후에는 조사의 영향을 받지 않았고, 비타민 C와 환원당의 경우 CA저장 밤에서 낮은 함량을 유지하였다. 유기산 함량은 CA저장 밤이 air 저장 밤보다 높았으며, CA저장 밤에서는 감마선을 조사한 밤에서 높게 나타났다. 따라서 수확 후 지연 감마선 조사와 CA저장은 발아(근)와 부패의 발생 억제, 그리고 중량, 과육표면 득도 및 유기산함량의 감소 억제에 효과가 있는 것으로 확인되었다.

Keywords