Food Science and Preservation (한국식품저장유통학회지)
- Volume 8 Issue 3
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- Pages.296-301
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- 2001
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- 3022-5477(pISSN)
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- 3022-5485(eISSN)
Detection and Extraction Condition of Physiological Functional Compounds from Bran of Heugjinju rice (Oryza sativa L.)
흑진주벼 미강으로부터 생리기능성 물질의 탐색 및 추출조건
Abstract
Physiological functionalities in various extracts of Heugjinju rice bran were determined and its optimal extraction condition were also investigated Angiotensin-converting enzyme(ACE) inhibitory activity, fibrinolytic activity and tyrosinase inhibitory activity were higher in water extracts than those of 80% ethanol and methanol, hexane. Electron donating abilities were 97.8% in hexane extract and 83% in water extracts. ACE inhibitor was maximally extracted from Heugjinju rice bran when it was treated with 20 times of distilled water for 12 h at 20
혹진주벼 미강으로부터 생리기능성 물질을 추출하여 이들을 이용한 생리기능성 제품을 개발하기 위하여 먼저 흑진주벼 미강에 함유되어있는 유용물질들을 추출한 후 이들의 생리기능성을 측정하였고 미강 중에 많이 함유되어있는 ACE저해활성물질과 혈전용해활성물질, 전자공여물질과 tyrosinase 저해물질들의 추출최적조건을 검토하였다. ACE 저해활성과 혈전용해활성 및 tyrosinase 저해활성은 물 추출액에서 높았고 전자공여능은 hexane 추출액에서 높았다 그러나 SOD 유사활성과 아질산염 소거활성은 없거나 매우 미약하였다. 흑진주벼 미강에 물을 1 : 20으로 첨가하여 2