한국식품저장유통학회지 (Food Science and Preservation)
- 제8권3호
- /
- Pages.286-290
- /
- 2001
- /
- 3022-5477(pISSN)
- /
- 3022-5485(eISSN)
PE 필름과 스치로폴 상자를 이용한 생강저장시 탄산가스 흡착제의 효과
Effects of $CO_2$ Absorbent in the PE Film Bag and Styrofoam Box during the Ginger Storage
초록
PE필름과 스티로폴 상자를 이용한 생강 저장시 탄산가스 흡착제 및 저장 온 .습도가 생강의 저장성에 미치는 영향을 구명하기 위하여 PE필름이나 스티로폴 상자에 생강을 저장하여 온 습도와 환기공수 및 탄산가스 흡착제 처리에 따른 효과를 검토해 본 결과는 다음과 같다. PE 필름 포장에 의해 중량감소가 현저하게 억제되었으며 0.05 mm보다 0.08 mm에서 중량감소율은 낮았으나 부패율 및 곰팡이발생율이 높았고, 저장온도별로는 15
Ginger was stored in the 0.05mm and 0.08mm of PE film bags and the styrofoam box. During the ginger storage, weight losses in the PE film bags were effectively supressed than in the control bag, and storage was better in the 0.08mm PE film bag while the spoilage of ginger was higher than in 0.05mm bag. The effective storage temperature was 10