Journal of Ginseng Research
- 제25권3호
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- Pages.107-111
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- 2001
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- 1226-8453(pISSN)
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- 2093-4947(eISSN)
고려인삼으로 제조된 홍삼중의 화학적 암 예방성분
Cancer Chemopreventive Compounds of Red Ginseng Produced from panax ginseng C.A. Meyer
- Yun, Taik-Koo (Laboratory of Experimental Pathology, Korea Cancer Center Hospital) ;
- Lee, Yun-Sil (Laboratory of Experimental Pathology, Korea Cancer Center Hospital) ;
- Lee, You-Hui (Korea Ginseng & Tobacco Research Institute) ;
- Yun, Hyo-Yung (Department of Surgery, College of Medicine, Chungbuk National University Hospital)
- 발행 : 2001.09.01
초록
발암물질을 투여하여 발생하는 마우스 폐선종은 홍삼추출믈의 투여에 의하여 그 발생율이 억제되나 수삼을 투여하면 발생율이 억제되지 않는다. 또한 암환자-대조군연구 결과에 있어서도 수삼즙 또는 수삼절편을 복용한 사람에서는 암의 위험비가 감소되지 않으나 수삼열탕 또는 홍삼을 복용하면 현저한 위험비의 감소를 볼 수 있었다. 이와 같은 결과는 열로 처리된 홍삼중에 암예방 유효성분이 있을 것이라고 추정되어 왔다. 저자들은 4종의 홍삼중의 진세노사이드 즉 Rh
Fresh Panax gineng C.A. cultivated in Korea(Korean red ginseng) was found to be ineffective as anticarcinogenic or cancer preventive in experimental animal model or in human case-control and cohort study. However, when treated with heat, the fresh ginseng, white ginseng were highly effective cancer preventives. Four compounds including 20(S)-ginsenoside Rh
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