Journal of Life Science (생명과학회지)
- Volume 11 Issue 5
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- Pages.496-501
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- 2001
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- 1225-9918(pISSN)
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- 2287-3406(eISSN)
A STUDY ON THE MYCELIA CUL TURE AND GENETIC CHARACTERISTICS IN Lepista nuda
민자주방망이버섯(Lepista nuda)의 균사배양 및 유전적 특성에 관한 연구
Abstract
This study was carried out to investigate the cultural characteristics and the genetic characteristics in Lepists nuda. The mycelia cultural characteristics which include the specificity for pH, carbon source, nitrogen source and medium were studied using petridish culture and liquid media culture respectively. The genetic characteristics were also investigated using random amplified polymorphic DNA (RAPD) analysis. To find out the mycelial growth rate by various medium, mycelia was cultured for 25 days in PDA, YM, MEA, GPB and Yamanaka. The Yamanaka was superior to the other media in supporting the mycelial growth. pH6 produced the best result in the test of an optimal pH. In experiment for optimal carbon source, starch showa 46.8
민자주방망이버섯 균사의 배양특성을 알아보기 위하여 PDA, YM, MEA, GPB, Yamanaka의 5종 배지를 사용하여 배양한 결과, 균근성버섯의 적정배지로 보고된 바 있는 Yamanaka 배지에서 가장 양호한 성장을 보여 주었다. pH 별 균사생장속도를 알아보기 위하여 pH 4, 5, 6, 7, 8의 조건으로 배양실험을 실히한 결과 pH 6이 가장 양호하였으며, 적정탄소원에 대한 실험에서는 glucose, sucrose, starch 중 starch를 탄소원으로 첨가한 배지에서 가장 왕성한 성장을 보여 주었다. 적정질소원에 대한 실험에서는 ammo-nium tartrate, yeast extract, peptone, asparagine 중 yeast extract와 peptone을 첨가한 배지에서 성장이 활발하므로 유기태질소원의 이용이 용이한것으로 보인다. 유전적특성을 조사하기 위하여 RAPD분석을 시행한 결과, 느타리버섯속과 자주방망이버섯속의 비교에서 primer에 따른 밴드패턴의 상이한 점을 발견하였다.