Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 33 Issue 6
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- Pages.774-783
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- 2001
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- 0367-6293(pISSN)
Antimicrobial Activity of Lysimachia clethroides Duby Extracts on Food-borne Microorganisms
식중독 미생물에 대한 큰까치수영(Lysimachia clethroides Duby)의 항균활성
- Han, Ji-Sook (Faculty of Biotechnology(Food Science & Technology Major), Chonbuk National University) ;
- Shin, Dong-Hwa (Faculty of Biotechnology(Food Science & Technology Major), Chonbuk National University)
- Published : 2001.12.01
Abstract
The ethanol extract of 77 species of edible and medicinal plants were examined antimicrobial activity against 5 strains of Listeria monocytogenes ATCC 19111, ATCC 19112, ATCC 19113, ATCC 19114 and ATCC 15313 by optical density using Bioscreen C. The ethanol extract of Siegesbeckia glabrescens Makino, Jeffersonia dubia Benth, Aquilaria agallocha Roxburgh, Lysimachia clethroides Duby and Nardostachys chinensis Batal. exhibited comparatively strong growth inhibition effect on 5 strains of L. monocytogenes at 1000 ppm level in broth. The minimum inhibitory concentration (MIC) of ethanol extract of Lysimachia clethroides Duby was
식중독 미생물의 효과적인 제어를 위해 인공합성 보존제보다 더 우수한 대체물을 천연 식물체에서 찾고, 이러한 물질들을 효과적으로 이용할 수 있는 방안을 마련하기 위해 식용 혹은 한약재로 이용하는 식물 77 종을 수집하여 부위 별로 75% 에탄올로 추출하여 그 추출물에 대한 항균활성을 실험하였다. 실험한 결과 1,000ppm 수준에서 Listeria monocytogenes 5 균주 모두에 대하여 증식억제효과를 보인 식물은 감송향, 사인, 진득찰, 천황련, 침향, 큰까치수영, 호프 등이었다. 큰까치수영 에탄올 추출물의 L. monocytogenes 5 균주에 대한 최소증식저해농도는