Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 33 Issue 6
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- Pages.682-685
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- 2001
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- 0367-6293(pISSN)
Biogenic Amines Content in Commercial Korean Traditional Fermented Soybean Paste
시판 재래식 된장 중의 biogenic amines의 함량 조사
- Kim, Jae-Hyun (Team for Radiation Food Science & Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
- Ahn, Hyun-Joo (Team for Radiation Food Science & Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
- Yook, Hong-Sun (Team for Radiation Food Science & Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
- Park, Hyun-Jin (Graduate School of Biotechnology, Korea University) ;
- Byun, Myung-Woo (Team for Radiation Food Science & Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute)
- 김재현 (한국원자력연구소 방사선 식품.생명공학기술개발팀) ;
- 안현주 (한국원자력연구소 방사선 식품.생명공학기술개발팀) ;
- 육홍선 (한국원자력연구소 방사선 식품.생명공학기술개발팀) ;
- 박현진 (고려대학교 생명공학원) ;
- 변명우 (한국원자력연구소 방사선 식품.생명공학기술개발팀)
- Published : 2001.12.01
Abstract
Five commercial Korean fermented soybean pastes were purchased to investigate biogenic amines (BAs) levels, microbiological and chemical qualities in commercial Korean fermented soybean paste. Bacillus spp. were observed about
시판 5개사 재래식 된장 중의 biogenic amines의 함량과 BAs 생성에 영향을 줄 수 있는 미생물 분포 및 화학적 품질을 조사하였다. 모든 제품에서 Bacillus spp.는