한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제33권4호
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- Pages.461-468
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- 2001
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- 0367-6293(pISSN)
시판 효소식품의 유용성분과 HACCP 관리 방안에 관한 연구
Effective Components of Commercial Enzyme Food Products and Their HACCP Scheme
- Lee, Eun-Joo (Graduate School of Biotechnology, Korea University) ;
- Lee, Cherl-Ho (Graduate School of Biotechnology, Korea University)
- 발행 : 2001.08.01
초록
본 연구는 시판 건강보조식품 중 효소식품의 성분을 분석하고 그 제조공정을 조사하여 HACCP system에 근거한 품질관리 개선 방안을 수립하고자 하였다. 이를 위하여 시중에서 가장 많이 판매되고 있는 12종류의 효소식품을 대상으로 일반성분, 효소활성도 및 미생물과 아플라톡신의 오염 등을 측정하였다. 실험결과 효소식품의 제품포장에 표시된 일반성분함량과 실험치와 차이가 큰 것으로 나타났다. 효소식품의 가장 큰 유효성으로 알려진 효소활성의 측정결과에서도
The effectiveness and safety of Enzyme Food, a group of dietary supplements designated by Korean Food Law, were evaluated and the possibility of HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) application was investigated. Chemical composition, enzyme activities and the degree of bacterial contamination in 12 samples of different brands sold in Korean market were measured. The chemical composition of the selected products varied and inconsistent to those claimed in the label description. It is known that effectiveness of Enzyme Food depends on enzyme activity, but enzyme activities of